Afbeelding
Foto door @chairulfajar_ op Unsplash

4 tips voor meer rust in huis

9 december 2019 om 10:38 Partnercontent

Ben je je bewust van al het geluid om je heen? Zeker als je in een grotere stad als Ede woont kan er zich om je heen redelijk veel geluid bevinden. Te veel geluid en wellicht de bijbehorende geluidsoverlast kunnen tot gezondheidsklachten leiden, zowel fysiek als psychologisch. In dit artikel geven we je vier handige tips om meer stilte en minder geluidsoverlast in je huis en dus je leven te hebben.

Dit artikel wordt aangeboden door een externe redactie.

Wat is geluid eigenlijk?
Geluid is in feite een trillende beweging van de lucht die door het gehoororgaan wordt waargenomen. Verschillende geluiden hebben verschillende golflengtes en impact. Sterke geluiden kunnen fysiek dus letterlijk wat teweeg brengen. Maar ook kleine zachte geluiden kunnen op het zenuwstelsel van mensen werken.  Sommige mensen zijn wat dat betreft gevoeliger dan anderen. Zo is het voor de meeste mensen geen probleem om in een luide kroeg of op het terras een gesprek te voeren. Voor anderen is de muziek en het geroezemoes op de achtergrond al snel te veel om zich op het gemak te voelen en te kunnen concentreren.

Waarom is teveel geluid niet gezond?
Gevoelig of niet, te veel geluid in de omgeving is niet goed voor je. Dit is de reden dat er door veel gemeenten, maar ook op landelijk en Europees niveau, regels worden gesteld aan openbare geluidsniveaus.  Zeker als het op wegen, treinrails of vliegvelden aankomt moeten er strenge maatregelingen in acht worden genomen. Het laagvliegen van vliegtuigen wordt door veel bewoners als zeer hinderlijk ervaren en terecht.  Een overtallig geluidsniveau in de omgeving kan leiden tot slaapstoornissen, vermindering van het gehoor, stress veroorzaken, een negatief effect hebben op de bloeddruk en zelfs het immuunsysteem aantasten.

Vijf tips om teveel aan geluid in huis te minderen 
Over veel geluid in de omgeving hebben de meeste mensen weinig invloed. Maar binnen in huis kun je een aantal acties ondernemen om minder last van geluid en daardoor meer rust in huis te hebben.

Akoestiek en geluidsdemping
De akoestiek van een huis is wellicht niet het eerste waar je op let bij de aankoop van een huis. Wanneer je huizen bezichtigd zijn deze vaak leeg en verwachten we niet anders dan dat de ruimtes hol klinken. Echter, wanneer alle meubels eenmaal op de plek staan is het een goed idee om de akoestiek een keer te (laten) testen. Met wat simpele aanpassingen kun je al snel minder echo hebben in huis. Wellicht door het verplaatsen van wat meubelen en het ophangen van (extra) gordijnen zal het geluid in een ruimte anders rond kaatsen. Nog een mooie optie zijn geluidsdemping objecten aan de muur zoals akoestische schilderijen. Deze geluiddempende fotopanelen zullen de galm in een ruimte effectief verminderen.

Technologische geluiden 
Ga vervolgens het huis na op zoek naar kleine geluidjes van de vele technologische apparaten die we tegenwoordig in huis hebben. Veel apparaten in huis willen op de een of andere manier de aandacht trekken. Zoals de magnetron, wanneer deze klaar is. En dat piepje van de wasmachine. Sommige van deze bliepjes zijn met een kleine verandering in de instellingen in decibel te verminderen of zelf compleet uit te zetten. Zowel bewust als onbewust zal dit een positief effect op je welzijn hebben. Ook kun je voor het beginnen van je dag wellicht zo'n licht lamp aanschaffen, in plaats het zoveelste piepende geluid in je leven. Niets zo indringend als het geluid van je alarmklok in de ochtend.

Isolatie
Mocht je dicht bij een snelweg of een luchthaven wonen dan is het zeker te overwegen in betere isolatie van je huis te investeren. Dubbele ramen kunnen al een hoop geluid uitsluiten. Ook zijn er speciale wandpanelen te vinden die geluid van buitenaf beter buiten houden. Een heg voor de deur kan vaak autogeluiden wat afschermen en een schutting achter in de tuin houdt geroezemoes van de buren wat meer op afstand.

Goede geluidsinstallatie
Met mooie muziek in huis kun je ook goed geluid van buitenaf reguleren. Een boventoon van fijne rustige muziek in de woonkamer, of bijvoorbeeld met een set bluetooth speakers door het hele huis, geef je je oren een constante en regelbare geluidsinput. Zorg er hierbij wel voor dat je geluidsinstallatie van goede kwaliteit is en pas de speakers aan aan de ruimte waar je de muziek wilt afspelen. Grotere speakers zorgen niet automatisch voor beter geluid. Let er ook op dat de geluidskabels en de versterking net zo goed werken, zodat het geheel optimaal klinkt.

Het is aangetoond dat het luisteren naar klassieke of soortgelijke rustige muziek de zenuwen kan kalmeren en voor een fijnere woon (en ook werk) omgeving zorgt. Met goede muziek in huis worden minder fijne geluiden van buitenaf overstemd en heb je zelf beter in de hand waar je precies naar luistert.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie