Het Amatis Piano Trio begint het jaar 2020 met Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj.
Het Amatis Piano Trio begint het jaar 2020 met Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj. Marco Borggreve

Amatis Piano Trio geeft nieuwjaarsconcert

16 december 2019 om 06:06 Muziek

EDE Het Amatis Piano Trio begint het nieuwe jaar in de Edesche Concertzaal met een flinke dosis pit. Meeslepende melodieën, een vleugje passie en een flinke scheut levensenergie. Je hoort het allemaal op vrijdag 17 januari in muziek voor piano, viool en cello van Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj.

De prachtige pianotrio’s van Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj spreken tot de verbeelding. Zeker wanneer het Amatis Pianotrio deze stukken speelt. Pianist en Liszt Concours-winnaar Mengjie Han, violiste Lea Hausmann en cellist Samuel Shepherd hebben een internationaal uitstekende reputatie met hun vlammende en indrukwekkende uitvoeringen. In de Edesche Concertzaal zit dat meer dan goed in Beethovens vrolijke 'Gassenhauertrio' en twee romantische pianotrio's van Sjostakovitsj en Mendelssohn.

Vaak weet je al binnen een paar seconden of je een klik hebt met iemand. Pianist Mengjie Han, violiste Lea Hausmann en cellist Samuel Shepherd weten er alles van. ,,Tijdens onze eerste repetitie was het meteen raak", vertelt Han. ,,We voelden elkaar direct aan."

Binnen twee weken studeerden de musici Brahms' 'Eerste Pianotrio' in en deden mee met het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Het resultaat was verbluffend. ,,Tot onze verrassing wonnen we de Publieksprijs van het concours." Daarmee was het eerste succes van het Amatis Piano Trio een feit.

Een onderling sterke band is belangrijk, maar hoe voel je aan wat het publiek wil horen? ,,We geloven dat het publiek vooral een leuke avond heeft als er contrasten in het programma zitten, contrasten die je gevoelsmatig echt kunt ervaren", vindt Mengjie Han. ,,Sjostakovitsj' 'Eerste Pianotrio' is zo'n stuk. We spelen het graag. Sjostakovitsj schreef het toen hij pas zestien was, maar alles wat hem tot Sjostakovitsj maakt, zit er al in: de neiging naar het groteske en het bittere."

Beethoven was jong toen hij zijn 'Gassenhauertrio' componeerde, al hoor je al veel van zijn latere kenmerkende stijl in de muziek. ,,Dat stuk zit precies tussen klassiek en romantiek in. Juist de wisselwerking tussen die twee verschillende periodes vind ik erg interessant." Naast deze twee jeugdwerken moest er een volwassen pianotrio bij. ,,Dat is Mendelssohns 'Eerste Pianotrio', zogezegd het hoofdgerecht van het menu." Daarin mag Han als pianist flink aan de bak. ,,Maar vlak de strijkers niet uit. De piano is niet de hoofdzaak, ook al steelt die al gauw de show. De strijkers spelen juist de mooiste melodieën van het stuk."

BERT VAN DEN BRINK ‘Midden in de winternacht’, ‘I’m dreaming of a white Christmas’. Van alle kersthits maakt Bert van den Brink een muzikaal feest. De ene keer lekker jazzy, de andere keer juist klassiek. Hij geeft aan elk nummer zijn eigen twist. Van den Brink speelt op verzoek, dus vraag je favoriete kerstlied aan en laat je verrassen! ,,Het wordt een interactieve avond met lekker veel instrumenten op het podium", laat Bert weten. Geniet samen rondom de piano van een heerlijk ontspannen avond in kerstsferen.

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis, studenten 10,00 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie