Afbeelding
Henny Jansen/BDU

Beweegbare paaltjes vervangen door camera's

10 december 2019 om 18:23 Verkeer en vervoer

EDE De beweegbare paaltjes in het centrumgebied van Ede worden volgend jaar vervangen door camera's. De paaltjes moeten verhinderen dat automobilisten die geen ontheffing hebben, toch door het voetgangersgebied rijden. Maar dat blijkt in de praktijk geheel anders te gaan. Een deel van de paaltjes beweegt namelijk niet. Zij fungeren in het geheel niet of onvoldoende en daardoor rijdt iedereen, ook zonder ontheffing, op plekken waar dat niet mag.

Er zijn weliswaar negenhonderd ontheffingen verleend en dat heeft deels ook met bevoorrading van winkels te maken. Het college heeft zich afgevraagd of er niet te veel vergunningen zijn uitgegeven. Er werd een meting gedaan en wat bleek? ,,Er wordt massaal misbruik gemaakt van paaltjes die niet functioneren", aldus wethouder Peter de Pater. Van de 67 auto's in de meetperiode bleken er 53 geen ontheffing te hebben. Slechts 20 procent van de aangetroffen auto´s had een ontheffingsvergunning. Handhaving blijkt niet voldoende.

Er wordt massaal misbruik gemaakt van paaltjes die niet functionerenHet camerasysteem dat wordt geïnstalleerd werkt al in andere gemeenten. Op de acht plekken waar nu een beweegbaar paaltje is bevestigd en ook op andere plekken in het centrumgebied komen camera's. Zo hoopt het college volgens De Pater de overlast terug te dringen. ,,Bewoners en winkeliers hebben op verschillende manieren veel last van automobilisten, die bijvoorbeeld te snel optrekken, stank en geluid voortbrengen. De beweegbare paaltjes blijken in de praktijk deel uit te maken van een mechanisch gevoelig systeem. Er rijden nu te veel automobilisten in het centrumgebied in en daar moet een halt aan worden toegeroepen."

Het college is niet tevreden over de gang van zaken. ,,We gaan het anders inregelen", zegt de wethouder. Met het te installeren camerasysteem worden de kentekens van auto's gescand en bij het aflezen wordt snel duidelijk wie er rechtmatig rijdt en wie niet. In het begin gaan we waarschuwingen uitdelen. We gaan ook nog een kritisch kijken naar het aantal vergunninghouders, dat kan mogelijk worden ingeperkt." De afschrijvingstermijn van de beweegbare paaltjes loopt af, vandaar nu de vervanging door camera's. Het college heeft een mandaat om dit vast te stellen.

Er wordt ook nagedacht over het veranderen van de rijroutes en een meer slimme opzet van het laden en lossen. Op een manier die voor winkelend publiek aangenaam is en zo min mogelijk overlast veroorzaakt en ook voor winkeliers aanvaardbaar is. De opzet is voor wat betreft de bevoorrading in de ochtenduren kort door het centrum en een toevoeging na sluitingstijd. Het zonder ontheffing door het centrum rijden is een hot item, heeft De Pater gemerkt. De gemeente praat met alle betrokkenen over te nemen maatregelen: in de avonduren pakketjes aannemen en nadenken over een slimmere distributie, niet zoals nu drie tot viermaal de pakketbezorger aan de deur. Minder verkeersbewegingen, dat is het uitgangspunt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie