Afbeelding
pixabay

Rijbewijs gratis na volgen cursus alcohol in verkeer

10 december 2019 om 19:28 Verkeer en vervoer

EDE Ede wil jongeren stimuleren zich in te schrijven voor een cursus waarin gewezen wordt op de gevaren van alcohol achter het stuur. Wanneer een cursus wordt gevolgd, krijgt de cursist zijn rijbewijs gratis. Niet de rijlessen, maar het papiertje welteverstaan.

Fris Valley heet het uit 2008 daterende project van de samenwerkende gemeenten in de regio FoodValley. Met andere woorden: samenwerking om te komen tot het matigen van alcohol onder jongeren. Niet alleen jongeren, maar ook het netwerk rondom jongeren kwam centraal te staan in de aanpak. Ouders, horeca, supermarkten en (sport)verenigingen werden erbij betrokken.

Na een evaluatie is besloten deels verder samen op te trekken en deels lokaal invulling te geven aan de doelstelling. Er zijn weliswaar geen grote regionale verschillen, maar in de gemeente Ede speelt dat er veel N-wegen zijn en het gebruik van alcohol onder jongeren in de afgelopen jaren niet minder is geworden. ,,Als we geen maatregelen hadden genomen, was het nog erger geweest", zegt wethouder Pater de Pater. Daarom gaat Ede inzetten op het terugdringen van verkeersdoden door alcoholgebruik. Landelijk was in september het aantal verkeersdoden, gerelateerd aan alcohol, al net zoveel als in 2018 in totaal.

Begeleiding en bewustwording, daar wordt op ingezet. ,,Flyeren helpt niet, we moeten sociale media benutten", weet de wethouder. In het buitengebied is het gemeentelijk bestrijdingsteam in gesprek met de eigenaren van drankketen en de ouders.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie