Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Bestrijding eikenprocessierups dure grap

11 december 2019 om 11:38 Natuur en milieu

EDE De eikenprocessierups heeft afgelopen jaar in de gemeente Ede 4.560 bomen besmet. De gemeente is druk geweest met de bestrijding, er zijn ook 12.000 bomen preventief bespoten.

Gerard van Wijk

Het hangt van de plek af waar de eik staat, in het bos hoeft niet iedere aangetaste boom bespoten te worden en wordt volstaan met een roodwit lint rond de boom om wandelaars te waarschuwen. De rups heeft brandharen, deze veroorzaken jeuk, bultjes en oog klachten.

TONNEN ,,We hebben vorig jaar last gehad van een groeiplaag", zegt wethouder Peter de Pater. Ook in 2018 waren duizenden eiken besmet. De bestrijding en het nemen van preventieve maatregelen heeft 4,5 ton gekost. Dat wordt komend jaar nog meer. ,,We hebben nu de tijd om ons er goed op voor te bereiden. Als in het voorjaar de plaag begint moeten we er staan."

VEEL KLACHTEN Het houdt mensen aardig bezig, weet de wethouder. ,,Er is angst, hoe gevaarlijk is het? Velen hadden er daadwerkelijk last van. We zijn met man en macht bezig geweest om de beesten te bestrijden. Er kwam ook een klachtenstroom op gang. In vier maanden werden we vierhonderd keer gebeld, met name in juni. Via sociale media kwamen er nog eens zevenhonderd klachten binnen, dus 1.100 in totaal."

Er is, en dat is een landelijk verschijnsel, te veel voor hetzelfde type boom gekozen bij de aanplant. Daarom wil Ede naar een diverser soort aanplant. ,,Het is voor ons een eerste leermoment. Er staan veel eiken in onze gemeente. We gaan meer natuurlijke vijanden creëren, bijvoorbeeld door mezenkastjes aan te brengen. Vogels, insecten en vleermuizen eten de eitjes, larven, rupsen en vlinders.'' Het plaatsen van onder andere mezenkastjes gebeurt in overleg met bewoners en wijkbeheerders.

AFHANDELING KLACHTEN Behalve de keuze voor een meer natuurlijke aanpak van de eikenprocessierups gaat de gemeente de informatievoorziening intensiveren. Er blijkt veel onwetendheid over gedrag en gevaar van de rups. Ook wil de wethouder een snellere afhandeling van de klachten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie