Afbeelding
Ben Verduyn

Harold Boom zit lijstaanvoerder op de hielen bij schaakvereniging De Cirkel

11 december 2019 om 13:19 Overig

EDE Harold Boom en Ruben de Vries waren op dinsdagavond 10 december de twee spelers uit de top tien die hun partij in de vijftiende ronde wisten te winnen. Daarmee lijkt Harold Boom op dit moment de belangrijkste belager van de remiserende koploper Henry van den Brink.

Naast de interne competitie werd de laatste bekerwedstrijd tussen Albert Bootsman en Egbert Aalbers gespeeld. Eerstgenoemde voegde zich bij de laatste acht en wachtte in spanning de loting af.

Extern wonnen zowel het tweede als derde team van De Cirkel de competitiewedstrijd. Beide teams zijn nog in de race volgend jaar een stapje hoger te spelen.

Bij de maandagmiddagschakers is Kees van de Voort de nieuwe winterkampioen. Bij de jeugd deden maar liefst dertien jeugdschakers met succes het stappenexamen. Volgende week zullen zij vol trots met mooie cijfers na een zware examenavond in het zonnetje worden gezet.

INTERNE COMPETITIE Harold Boom (foto 1) deed goede zaken door in een zeer sterk gespeelde partij kampioenskandidaat Frank van Wijngaarden te verschalken. De als altijd bescheiden Harold Boom keek met plezier terug op zijn partij tegen de jonge niette onderschatten schaker Van Wijngaarden.

Jim Pronk en Ruben de Vries hebben onderling al menige strijd met elkaar uitgevochten. In het middenspel had Pronk het initiatief en was de voorspelling dat er voor De Vries niet meer in zou zitten dan een puntendeling. In het eindspel wist Ruben de Vries het tij te keren en Jim Pronk met lege handen huiswaarts.

Koploper Henry van den Brink (foto 3 links) moest na een boeiende partij genoegen nemen met een remise tegen de sterke Jan Willen Kinkel.

Ook Alfred Gaasbeek (foto 4 links) en Anne Postma deelden na een felle strijd de punten. Door dit resultaat vinden we Gaasbeek nu terug in top tien.

Tim Evendijk (foto 5 links) en Dick Wenning gingen beiden voor de volle winst. Na een enerverende partij werd uiteindelijk een zwaarbevochten puntendeling overeengekomen.

Remise troef in de vijftiende ronde. Zo ook bij de partij tussen nestor Ben Zee (foto 6 links) en de altijd goed gehumeurde Dominic van Dijk. Volgens insiders een terechte uitslag.

Floris Ros (foto 7 links) moest na een spannende partij de winst laten aan Fedde Kingma. Volgens Ros was Fedde Kingma deze keer duidelijk de sterkste en was zijn overwinning verdiend.

Stijn Kappert (foto 8 rechts) is aan een sterke periode bezig. Zowel extern als intern behaalt hij de ene na de andere overwinning. Tegenstander Kees van der Dussen was gewaarschuwd, maar vergaloppeerde zich in het middenspel en verloor door een penning een toren en een pion. Kort daarna dreigde Kappert met twee vrije pionnen te gaan promoveren maar zover liet Van der Dussen het niet komen en gaf op.

Robert Degenhart (foto 9 links) moest na een mooie partij zijn meerdere erkennen in een zeer degelijk spelende Eip Janssen. Laatstgenoemde zette in het eindspel vrijwel alle stukken van Robert Degenhart muurvast. Opvallend in deze partij was wel dat pas op de veertigste (!) zet de eerste pion van het bord ging. Daarvoor waren slechts een paard en een loper gesneuveld. ,,Ik denk dat Robert heel goed heeft gespeeld. Op zet 28 greep hij mis door met pion c6 zijn stukken te blokkeren. Dat gaf mij gelegenheid een positioneel sterke stelling op te bouwen", keek Janssen tevreden terug.

BEKERSTRIJD Dinsdagavond 10 december werden de laatste kwartfinalisten bekend die op 26 januari 2020 gaan strijden om een felbegeerde plaats in de halve finale. Eerder plaatsten zich Tom Pronk, Frank van Wijngaarden, Henry van den Brink, Harold Boom, Alfred Gaasbeek en Peter van de Wijngaart.

De ontmoeting tussen Anton Ebskamp en Dominic van Dijk kan vanwege gezondheidsredenen van eerstgenoemde niet gespeeld worden, Dominic van Dijk plaatst zich zonder te spelen voor de volgende ronde.

De laatste kwartfinalist moest komen uit de ontmoeting tussen Albert Bootsman (foto 2 rechts) en Egbert Aalbers. Bootsman won de spannende eerste partij, waarna hij in de tweede partij met succes een puntendeling wist te bereiken.

De bekerloting leverde de volgende partijen op: Frank van Wijngaarden - Henry van den Brink, Tom Pronk - Peter van de Wijngaart, Albert Bootsman - Dominic van Dijk en Alfred Gaasbeek - Harold Boom.

CIRKEL 2 Op 6 december speelde het tweede team de derde wedstrijd in de SOS-competitie tegen het derde team van de Velpse schaakvereniging. Dat de Cirkelaars in vorm zijn, bleek wel uit de klinkende 5,5-2,5 overwinning. Het tweede team gaat in klasse 3D fier aan kop met 6 matchpunten en 16,5 bordpunten. Een eventueel kampioenschap is geen utopie meer, maar behoort zeker tot de mogelijkheden.

Teamleider Tom Smit mocht het aan bord 7 opnemen tegen Nout van Eck. Smit had opnieuw een gemakkelijke avond, nadat zijn tegenstander in de opening al een paard verspeelde. Het uitspelen naar winst was voor de ervaren Tom Smit niet zo moeilijk.

Aan bord 3 werden in de partij tussen Louis van der Vos en Son Stavenuiter de zware stukken afgeruild. Dit betekende een remise eindstand die werd overeengekomen.

Fedde Kingma speelde aan bord 6 een spannende partij tegen Rick Schurer. In het eindspel wist Kingma met een knappe paardvork de partij naar zich toe te trekken.

Floris Ros maakte zijn debuut in de SOS-competitie. In zijn partij aan bord 8 tegen Trustin Burton Gobel stond de debutant lange tijd onder druk. Floris Ros hield echter het hoofd koel en sloot zijn debuut af met een mooie overwinning.

Minder goed verging het Kees van der Dussen aan bord 2 tegen Alain van der Velden. Van der Dussen had een moeilijke avond. Hij liep op tegen materiaalverlies en ondanks felle pogingen om alsnog een remise uit het vuur te slepen, moest hij uiteindelijk zijn tegenstander feliciteren.

Leo Lukasse wist aan bord 4 in een gesloten stelling, toch twee pionnen te winnen tegen Rick van Emden. Lukasse zag zijn tegenstander in grote tijdnood komen en opgeven.

Femke van Kampen had het moeilijk in haar partij aan bord 5 tegen Floris van Capelleveen. Na een lange partij wist zij een pionneneindspel de ontmoeting alsnog in haar voordeel te beslissen.

Anton Spronk had aan bord 1 in Dries van Eijk een sterke tegenstander. Er ontstond een heel spannende partij. Wie dacht dat Spronk wel op zetherhaling zou spelen, vergiste zich. Anton Spronk speelde op winst, maar zijn tegenstander zag alle trucjes en stuurde hem uiteindelijk met lege handen huiswaarts.

CIRKEL 3 Het derde team van De Cirkel heeft in de derde ronde van de SOS-competitie, gespeeld op 9 december, een knappe overwinning van 4,5 - 3,5 weten te behalen op het Nijmeegse UVS 4. Jim Pronk, Stijn Kappert en Eip Janssen legden voor deze overwinning de basis.

Jim Pronk mocht aan bord 1 opnemen tegen de sterke Theo Felet (rating 1642). Pronk troefde zijn tegenstander vanaf het begin af en bekroonde zijn initiatiefrijke opening met een knappe overwinning.

Daarna was het de beurt aan jongeling Stijn Kappert die aan bord 8 Joris Leijten verschalkte. Kappert speelde een degelijke partij en liet zijn tegenstander met een nul achter.

Heel anders ging het aan bord 7 bij Ben Verduyn tegen Jaap Stork. Verduyn kwam geen moment in de wedstrijd, verloor al snel een paard en twee pionnen en stond er positioneel ook heel slecht voor. Het was een klein wonder dat hij alsnog een puntendeling wist te behalen.

Teamleider Dick Wenning had eigenlijk aan bord 4 geen kind aan Jos Buijs. Wenning stond in het middenspel gewonnen en had bovendien veel meer tijd. De aangeboden remise werd door de teamleider geweigerd. Hij ging voor de volle winst maar kwam op de koffie. In het eindspel deed Wenning een paar minder goede zetten, waarna hij alsnog de boot inging.

Aan bord 6 speelde invaller Eip Janssen een bijzondere partij. Zijn tegenstander Thijs Pols kwam ten eerste veertig minuten te laat en dacht toen ook nog twintig minuten na over de eerste drie zetten. Voor Janssen begon de avond dus heel rustig en hij speelde daarna een degelijke partij, waarbij hij als derde van het team de winst binnen haalde.

Ruben de Vries begon tegen Wim van de Broek heel aanvallend. De Vries leek af te stevenen op minimaal een puntendeling, maar zijn tegenstander wist zich uit de omklemming te werken en maakte het toen knap af.

Tim Evendijk had aan bord 2 in Arjan Schoonen een niet te onderschatten tegenstander. Evendijk speelde een goede partij, maakte geen fouten en de uiteindelijke remise was meer dan verdiend.

Aan bord 5 stelde Jasper de Rijk de zege voor De Cirkel veilig, door de sterke Peter van der Doef (rating 1404) op remise te houden. De Rijk speelde een aanvallende partij, maar miste net dat ene zetje om de volle winst te pakken.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Hans van de Weteringh - Jan Hartsuiker 0-1, Leo Lukasse - Femke van Kampen 1-0, Tom Smit - Nestor Shirokov 1-0, Pim Eimers - Frans Elbertsen 1-0, Gijsbert Nagel - Thijs Postma 0-1 en Frans van de Veer - Penka Shirokova 1-0.

In remise eindigden: Johan de Lange - Anton Spronk, Louis van der Vos - Kees van Dijk en Sebo Nienhuis - Hans de Groot.

TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 733,50

2. Harold Boom 657,00

3. Frank van Wijngaarden 648,83

4. Albert Bootsman 626,83

5. Jan Willem Kinkel 626,00

6. Jim Pronk 579,67

7. Tom Pronk 569,50

8. Ruben de Vries 559,00

9. Marnix Lukasse 553,17

10. Alfred Gaasbeek 514,50

JEUGD Dat de jeugd bij schaakclub De Cirkel in een hoog vaandel staat en volop in beweging is alom bekend. Op 10 december hebben maar liefst 13 jeugdschakers, onder toezicht van examinator Eip Janssen, met succes stappenexamen gedaan. Het felbegeerde diploma mogen ze op dinsdag 17 december in ontvangst nemen.

Voor stap 1 slaagden Marit Groothedde en Ruben Bosselaar. Friso Smelt, Joas Achterstraat, Philip Faour en Mark van Dijk slaagden voor stap 2. Het pittige stap 3 examen werd gehaald door Zakaria Ftatchi, Korstian Hoogeveen, Jonathan Karels en Megi Shirokova. Examen stap 4, een droom voor vele schakers, werd gehaald door Bram Feenstra (9 jaar), Thijs Postma en Nestor Shirokov.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK In de dertiende ronde, gespeeld op 9 december, heeft Kees van de Voort zijn kampioenstitel veiliggesteld. Zijn naaste belagers, Tom Smit en Ben Verduyn speelden remise, terwijl Van der Voort zelf de volle winst pakte. Met nog één ronde te gaan is Kees van der Voort niet meer te achterhalen en de meer dan terechte nieuwe kampioen. Op 16 december zal in de laatste ronde beslist worden wie als tweede en derde gaan eindigen. Gezien de onderlinge verschillen een spannende aangelegenheid.

TOP VIJF:

1. Kees van de Voort 273,83

2. Herman van Scherrenburg 236,50 

3. Tom Smit 235,00

4. Ben Verduyn 231,00

5. Kees van der Dussen 187,33

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie