Arie, Omar en Vincent zien graag uitbreiding van Kansrijk van Malkander in heel Ede
Arie, Omar en Vincent zien graag uitbreiding van Kansrijk van Malkander in heel Ede Vraag Anthea

Jong en ondernemend Project Kansrijk helpt

12 december 2019 om 17:58 Maatschappelijk Deel je nieuws

Ede – In 2018 startten 3500 jongeren van 13-18 jaar een onderneming. Omar (14) niet, maar hij wilde wel heel graag in de praktijk ervaren hoe werken werkt. Het project Kansrijk biedt die optie. Met respect voor de terecht strenge arbeidsvoorwaarde voor deze leeftijdsgroep.   

Omar zit op de HAVO op het Streek Bovenbuurtweg, voetbalt op zaterdag bij DTS Ede en werkt elke zaterdag 4 uur in de AH op Parkweide. Zijn moeder, voorzitter van de Somalische Vereniging en mentor huiswerkbegeleiding bij het Studiecentrum in het Kernhuis zag een vacature van Kansrijk, waaraan gemiddeld 15 scholieren meedoen. Omar: “Ik had eerst een aanmeldgesprek. Ik wilde graag in een grote supermarkt werken om alles te leren.”
Jongerenwerkers van Malkander, Vincent Koelewijn en Arie Alderliesten begeleiden de groep omdat  ze, die nog te jong is voor een echte baan. Arie: “Als je 14 bent mag je een paar uur per week niet te zwaar werk doen. Dat leggen we vast en bewaken we. Net als de keiharde regel dat er geen vacature wordt ingevuld. De jongeren ontvangen een vrijwilligersvergoeding gelijk aan het minimumloon."
Vincent en Arie geven sollicitatietraining, leggen leerdoelen vast, begeleiding op de werkplek en evaluatiemomenten. Omar: “Ik werk sinds maart met leuke mensen. Ik controleer voorraden en mag klanten helpen als ze iets zoeken. De teamleider komt vaak kijken en meestal krijg ik complimenten.”
Er stromen regelmatig jongeren door naar een vaste (bij)baan. Mond op mond reclame is effectief, er zijn genoeg kandidaten en de jongeren geven Kansrijk een 8.9. Vincent: “Extra leuk is dat je positieve jongeren kansen kan bieden zich te ontwikkelen in hún tempo. Ze willen  dingen leren en ervaren die ze op school missen. Die jongeren met zoveel motivatie zijn er genoeg!”

Het project draait nu een jaar in Kernhem-Veldhuizen en slaat aan. Uitrollen over heel Ede zou mooi zijn. En ze willen meer trainingen door professionals aanbieden. Ook gaan ze met een wekelijkse post op het Malkander instagramaccount Jeugd en Jongeren met een tip of vraag over werken de interesse prikkelen van jongeren. Én van geïnteresseerde bedrijven. Nu doen sport- en internetbedrijven en detailhandel mee. Opvallend is de deelname van stichting WelzoWijs: zij steunen op innovatieve wijze mensen met ideeën door onderwijs, overheid en bedrijfsleven bij elkaar te brengen. Maar de interesse van jongeren is breed: er kan nog meer bij!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie