Afbeelding
Arjan van Bruggen
COLUMN

De laatste Edese Post

18 december 2019 om 09:00 Opinie

Zo op het eerste gezicht hebben Denver, Seattle, Cincinnati en Ede weinig gemeen. Waarom dan toch dit rijtje? In deze drie Amerikaanse steden is onderzoek gedaan naar de gevolgen van het verdwijnen van lokale kranten voor de democratie. De uitkomst toen was dat minder plaatselijke journalistiek leidt tot minder betrokkenheid van de bewoners met het maatschappelijk leven.

In Cincinnati had het zelfs gevolgen voor de opkomst van kiezers voor de schoolbesturen. Mensen die er voor geleerd hebben zeggen dat een onafhankelijke journalistiek van belang is voor het democratisch proces.

Ik teken er bij aan dat dit voor het tijdperk van social media was, toen kon men nog niet het eigen nieuws verzorgen dat via listige algoritmes bij de doelgroep belandt. Van het begrip fake news had nog niemand gehoord, al zal het er ook wel geweest zijn.

Ik kom hierop omdat een van onze bladen, de Edese Post, de laatste editie beleeft. Jammer, ik houd nog steeds van nieuws op papier, ouderwets de krant lezen. Lokaal wel en wee en wat is er te koop. Veel mensen bladeren er doorheen, ik ook. Bijzondere Edenaren werden belicht, misschien geen wereldnieuws, maar toch een beetje de pareltjes in de gemeenschap. Vaste rubriek van Michael de Vries waarvan je leerde over natuur en vogels. Het zal wennen zijn zonder de Edese Post, ik hoop dat Ede Stad nog lang blijft.

René Verhulst

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie