Afbeelding
import

'Eerste stap naar zonneveld aan de Dijkgraaf in Bennekom'

17 december 2019 om 17:17 Natuur en milieu

BENNEKOM Een eerste stap naar een zonneveld van ruim tien hectare aan de Dijkgraaf in Bennekom. Zo moeten we het volgens wethouder Lex Hoefsloot zien. Bij het voormalige landgoed Nergena, met een oppervlakte van circa 80 hectare. In een gebied met een agrarische bestemming ten westen van de dr. Willem Dreeslaan, in de schaduw van de universiteitsgebouwen van Wageningen.

Eerder dit jaar is er een omgevingsvergunning aangevraagd voor de ruim 8 hectare zonnepanelen met toebehoren en onderhoudspaden. Het college vindt de opzet prima passen bij de energieneutrale ambities van de gemeente Ede. Over de ambities naar een energieneutrale gemeente heeft de raad onlangs gesproken bij de discussie over de wind- en zonnewijzer. Minstens 40 hectare aan grotere projecten plus nog 10 hectare aan kleinere. Vier hectare zonneveld is bij benadering genoeg voor het stroomverbruik van tweeduizend huishoudens.

MOEITE MEE Er is nog een lange weg te gaan alvorens de zonnepanelen er worden geplaatst, op z'n vroegst in 2021. Het huidige bestemmingsplan voorziet in agrarische activiteiten. ,,Een zonneveld op dit gebied is strijdig met de bestemming. Een omgevingsvergunning kan alleen worden verleend als met een buitenplanse afwijking wordt afgeweken van het bestemmingsplan. Dat wordt ook wel een projectafwijkingsbesluit genoemd." Ambtelijke taal, maar het komt er op neer dat na een uitgebreide voorbereidingsprocedure een ontwerp- omgevingsvergunning ter inzage wordt gelegd. Er zijn geen directe omwonenden, maar er zijn er wel op enige afstand. Die hebben er volgens de wethouder moeite mee. De raad zal in het slotakkoord een verklaring van geen bedenkingen moeten afgeven.

ZONNEVELDEN VAN DE GROND In het hele land zijn ontwikkelingen gaande om zonnevelden van de grond te krijgen. Dat levert in veel gevallen protesten van omwonenden op, zoals recent in Ermelo en het Kromme Rijngebied. Zoveel glas gaat ten koste van het landschap, is de redenering en er treedt ook vertraging op vanwege een overvol stroomnetwerk. Er komt nog bij dat de geplande ontwikkeling in Bennekom tegen, of in, het Natura 2000 gebied is gesitueerd, het Binnenveld. ,,Er is naar gekeken, het ligt aan de rand van dat gebied. Het is nog in een vroege fase."

Het gebied waar het zonneveld moet komen heeft een interessante historie. Daar stond het kasteel Nergena, dat in 1340 in documenten wordt genoemd en zo goed als zeker eigendom was van de Hertog van Gelre. Het was een voornaam verdedigingswerk. Geschillen tussen de Hertog van Gelre en de Bisschop van het sticht Utrecht werden niet zelden in de Gelderse Vallei uitgevochten. In de 15de eeuw werd het kasteel verwoest. Daarna verscheen op deze plek een herenhuis en vanaf 1952 is er een nieuw gebouw neergezet voor het Rijksinstituut voor het Rassenonderzoek van Landbouwgewassen. Nu is het in gebruik als administratiekantoor.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie