Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Vincent Jannink

Mogelijk geen tijdelijke woningen aan Goudenstein

18 december 2019 om 14:14 Wonen

EDE De omwonenden van de Goudenstein staan niet positief tegen de komst van tijdelijke woningen op de vrijgekomen locatie na sloop van de evangelische basisschool De Rots. Voor de invulling van dit terrein zijn verschillende initiatieven aangedragen. Onder meer een gemeentelijk initiatief om tijdelijke woningen te realiseren voor spoedzoekers. Maar de omwonenden zien liever permanente woningen, al dan niet in de sociale categorie.

Gerard van Wijk

Spoedzoekers zijn bijvoorbeeld (internationale) studenten, mantelzorgers en mensen die na een scheiding snel woonruimte nodig hebben. Minister Ollongren heeft afgelopen voorjaar de ontwikkeling van prefabwoningen en andere flexibele woonvormen een stimulans gegeven door vrijstelling van de verhuurderheffing te verlenen en gemeenten de mogelijkheid te geven voor het toewijzen van locaties langer af te wijken van het bestemmingsplan. Met het programma flexwonen wordt gestimuleerd dat partijen aan de slag gaan met nieuwe woonvormen. De locatie aan de Goudenstein is aangewezen als een mogelijke plek voor tijdelijke sociale huurwoningen.

INITIATIEF Er is ook een initiatief van wooncollectief Vredehorst uit Veldhuizen, dat op zoek is naar een nieuwe locatie. Het zou bij dit initiatief gaan om twintig tot dertig woningen, waarvan 35 procent socialehuur, 35 procent koopwoningen tot maximaal 185.000 euro (twee ton bij extra duurzaam) en 30 procent vrije sector koopwoningen, meer dan 185.000 euro. Het college merkt op dat dit initiatief aansluit bij het bestuursakkoord waarin ruimte wordt gegeven voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Ook wordt in het bestuursakkoord aangegeven dat een integrale wijkaanpak belangrijk is.

EXTRA DRUK Vastgesteld wordt dat, als de Goudensteinlocatie niet wordt benut voor tijdelijke woningen, dit extra druk legt op andere locaties in Ede om daar wel (en meer) tijdelijke woningen te realiseren. Het college is gevraagd niet over te gaan tot de ontwikkeling van tijdelijke woningen aan de Goudenstein, maar in overleg te gaan met de bewonersorganisatie en Vredehorst.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie