Afbeelding
Bas Czerwinski

UWV: 'Arbeidsmarkt blijft krap in FoodValley'

19 december 2019 om 08:38 Overig

EDE In november is het aantal WW-uitkeringen in FoodValley licht gedaald tot 3.404. Daarmee zet de dalende trend door. Tegelijkertijd daalde in het derde kwartaal het aantal vacatures nog sterker. Daardoor liep de spanning op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal terug, maar er is nog steeds sprake van krapte. Er zijn dus weinig werkzoekenden ten opzichte van het aantal vacatures. Dat is gunstig voor wie werk zoekt, maar werkgevers houden moeite om personeel te vinden. Dat heeft het UWV donderdag 19 december bekendgemaakt. 

Eind november waren er in FoodValley 3.404 WW-uitkeringen. Dat zijn er 39 minder dan eind oktober en betekent een daling met 1,1 procent. In vergelijking met november vorig jaar is de daling 12,3 procent, een verschil van 478 uitkeringen. Daarmee daalt het aantal WW-uitkeringen in FoodValley minder sterk dan gemiddeld in Nederland. Landelijk was de daling 2,5 procent over de afgelopen maand en 14,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat het aantal WW-uitkeringen in FoodValley minder hard daalt komt onder meer doordat het aantal al zo laag is. Het aantal uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking is 1,9 procent in FoodValley en dat is nog altijd ruim onder het landelijk WW-percentage van 2,5 procent.

SPANNING ZAKT De verhouding tussen het aantal vacatures en het aantal werkzoekenden geeft de spanning aan op de arbeidsmarkt. Hoe minder werkzoekenden er per vacature zijn, hoe hoger de spanning is. Of zoals ook wel wordt gezegd, hoe krapper de arbeidsmarkt is.

In het derde kwartaal van 2019 is de arbeidsmarkt in FoodValley al negen kwartalen op rij krap, maar is de spanning wel wat teruggelopen. Dat komt vooral doordat er in het derde kwartaal minder vacatures waren. Ondanks die daling blijft de arbeidsmarkt in FoodValley krap en blijft de spanning op de arbeidsmarkt in deze regio hoger dan het landelijk gemiddelde.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie