Afbeelding
Archief BDUmedia

Tekort middenhuur op te heffen met 200 tot 500 woningen

19 december 2019 om 15:54 Wonen

EDE Het aanbod van 650 tot 900 woningen in middenhuur ligt volgens het college van de gemeente Ede een fractie onder de regionale vraag. Een toevoeging van circa 200 tot 500 woningen in de middenhuur is gewenst om het actuele tekort op te heffen.

D66 heeft raadsvragen gesteld en wil meer ruimte voor middenhuur in Ede. ,,Er is veel behoefte aan woningen in de prijsklasse tussen de 700 en 900 euro. Veel mensen komen niet in aanmerking voor sociale huur of moeten te lang wachten, maar hebben ook moeite met het krijgen van een hypotheek. Zij vallen tussen wal en schip omdat in deze sector maar weinig woningaanbod is. De gemeente moet meer middelen gaan inzetten om woningen in deze sector mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door woningen expliciet toe te wijzen aan middenhuur in bestemmingsplannen en daarvoor maximale huurgrenzen te hanteren", aldus het raadslid Stephan Neijenhuis.

Ook de regio Food Valley heeft begin november de gemeenten het advies gegeven meer ruimte te geven voor middenhuur. Dan kunnen veel gezinnen doorstromen vanuit een sociale huurwoning, waardoor de wachtlijsten kunnen dalen. Het college stelt vast dat er in de regio een aanbod is van ongeveer 6500 middenhuurwoningen. ,,De middenhuurwoningen fungeren als het ware als oliemannetje op de woningmarkt. De gemeente Ede maakt zich hard om middenhuurwoningen tot 850 euro te realiseren. We geloven dat met name de doelgroep die is aangewezen op woningen in deze prijsklasse, lastig een woning kan vinden. We zien dat marktpartijen in Ede wel middenhuurwoningen met een huur rond de 900 tot 950 euro realiseren."

Het college vindt het om deze reden niet nodig dat de overheid ingrijpt. In steden als Amsterdam en Utrecht zal dat heel anders zijn, maar in kleinere kernen is de behoefte aan middenhuur laag. ,,Uitgangspunt is dat gebouwd wordt naar lokale behoefte."

Gesteld wordt dat bij een onlangs gerealiseerd middenhuurproject in Wekerom ook blijkt dat er veel instroom is uit andere kernen van Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie