Afbeelding
Gemeente Ede

Touwtrekken om aantrekken grote kennisbedrijven

20 december 2019 om 14:51 Zakelijk

EDE Het lijkt een beetje op touwtrekken tussen Ede en Wageningen bij het aantrekken van grote kennisbedrijven. Er vindt volgens het Edese college wel afstemming plaats in regionaal verband. Bestuurlijk trekken beide gemeenten samen namens de regio op in het programma Agrifood 2030.

Het Edese raadslid Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks) refereert aan een bericht van Omroep Gelderland waarin wordt gesproken van de komst van een megabedrijventerrein bij Wageningen Universiteit. Het bericht bevreemdt Van den Berg omdat de gemeente Ede bezig is met de ontwikkeling van het World Food Centre (WFC) waar een belangrijk onderdeel is van het zogeheten Food Innovation District. ,,Het idee is dat belangrijke kennisbedrijven zich hier vestigen."

Volgens het Edese college zijn er zowel verschillen als overeenkomsten tussen de bedrijven die Wageningen zich graag in haar gemeente ziet vestigen. ,,Wageningen Campus is een onderwijs- en onderzoekscampus waar ook ruimte voor bedrijven is bestemd. Met als uitgangspunten dat het een hele specifieke categorie bedrijven betreft: kennisintensieve bedrijven met focus op research and development (R&D) in agro en food. Op de huidige campus zijn de vestigingen van Unilever en Friesland Campina daar voorbeelden van, evenals de recente vestiging van OnePlanet."

Volgens het college vullen beide terreinen, in Wageningen en Ede, elkaar aan. ,,Door een divers aanbod van kennisintensieve locaties wordt de taart groter. Daar profiteert zowel Ede, Wageningen als de regio als geheel van."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie