Afbeelding
Cato Overeem

DES Lunteren koploper na forse overwinning op Nijverdal

22 december 2019 om 09:46 Overig

LUNTEREN DES Lunteren heeft er zaterdag achter het dambord geen gras over laten groeien. Middenmoter Nijverdal werd met een 15-5 nederlaag huiswaarts gestuurd.

Eip Janssen

Teamleider Erwin van Hierden (foto 3) zette de Lunterse dammers vooraf op scherp. ,,In deze hoofdklasse gaan op dit moment vier teams aan de leiding, waaronder DES Lunteren. De concurrentie bekampt elkaar en wij treffen met Nijverdal een ploeg die geen kampioens- en weinig degradatiezorgen kent. Wil DES Lunteren terugkeren in de Ereklasse dammen is een grote zege, gezien het nadelige aantal bordpunten nodig. Maar of dit allemaal uitkomt weten pas zaterdagavond."

DES Lunteren telde enkele afwezige eerste teamspelers. Maar na wat gepuzzel en doorschuiven binnen alle Lunterse teams bleken Arjan van Galen, Arno Bos sterke vervangers.

Van Hierden bleek een vooruitziende blik te hebben gehad. Zijn teamgenoten lieten de club in ronde zes van de hoofdklasse dammen niet in de steek. De concurrenten DV VBI Huissen 2 -    Damcombinatie Fryslân deelden de punten met 10-10.  Het Noorden versloeg verrassend medekoploper DIOS Achterhoek met 11-9.

KOPPOSITIE Nadat alle uitslagen verwerkt waren neemt DES Lunteren de koppositie in met tien punten. Damcombinatie Fryslân en DV VBI Huissen 2 volgen op een punt. DIOS Achterhoek en Huizum met twee punten achterstand moeten hopen op misstappen van de top drie.

,,Geweldig resultaat en zo ga je fijn de feestdagen in. Niet alleen een punt voorsprong maar ook in bordpunten nu gelijk met Damcombinatie Fryslân. Dat kan aan het einde van de competitie belangrijk zijn", vult Laura Timmerman (foto 2) aan.

Zij zag de jongste speler van DES Lunteren 1, Stijn Overeem, de score openen door een snelle overwinning op Jan Boender. In een toch al voordelige stand won hij door een eenvoudige combinatie.

,,Ook combinaties spelen een belangrijke rol in het damspel', glunderde Stijn Overeem na afloop.

Dat bleek maar weer in de partij van Lunteraan Harmjan Lammers. In een poging schijfverlies te voorkomen liep ook zijn tegenstander in eenvoudige combinatie: 4-0.

Om te winnen hoef je natuurlijk niet per se een combinatie uit te halen. Teamleider Erwin van Hierden had een gelijkwaardige stand, maar doordat zijn tegenstander in het middenspel bij slagkeus de verkeerde kant op sloeg, kon hij opeens een schijf en later de partij winnen: 6-0. 

,,Blij dat ikzelf mijn steentje kon bijdragen. Je zet je ploeg op scherp, maar dan moet je zelf wel het voorbeeld geven", lachte Van Hierden.

REMISES De reeks overwinningen werd gevolgd door een serie remises. Mark Sanders trof in Rienk van Marle een sterkere tegenstander, maar behield keurig het evenwicht.

Peter Hoogteijling en Laura Timmerman speelden beiden tegen een op papier zwakkere tegenstander en kregen beiden voordeel. De Nijverdallers Michel Koop en Harrie Hoonhorst wisten beiden echter netjes te verdedigen en zo de remise af te dwingen. Ronald van de Beek en Bill Neven tekende even later ook de vrede, na een partij waarin het evenwicht nauwelijks verbroken werd: 10-4.

SLOT Nog één punt was nodig voor de eindoverwinning en met de stand op de borden in de laatste drie partijen maakte geen enkele DES Lunteren aanhanger zich zorgen of dit wel ging lukken.

Invaller Arjan van Galen kreeg een mooie flankaanval op het bord en breidde zijn voordeel beetje bij beetje uit, wat leidde tot een fraaie overwinning én de teamoverwinning: 12-4.

Ook invaller Arno Bos liet zien dat hij het spelletje zeker nog niet verleerd is. Toen zijn tegenstander verzuimde remise te maken, wist hij de partij soepel in winst om te zetten: 14-4.

 De partij die als laatste afgelopen was, was ook meteen de spannendste. Zoals van hem gewend zijn ging Arwin Lammers ook deze keer de spanningen niet uit de weg. Lammers kreeg voordeel bij het tegenspelen van een flankaanval en had heel graag nog een overwinning aan de tussenstand toegevoegd. Zijn tegenstander bleef echter koel en verdedigde hij nauwkeurig, waarna de Lunteraan in remise moest berusten.

De ruime 15-5 overwinning leidde tot grote vreugde van de spelers en de vandaag afwezige teamgenoten.

De afwezige Klarenbeek bij het horen van de eindstand: ,,Ik had niets anders verwacht". Dat gevoel was bij de eveneens afwezig Arjan Timmer en Paul Wijninga niet anders.  

Zaterdag 4 januari gaat DES Lunteren op bezoek bij het Amsterdamse 020 2. Een ploeg die voorlaatste staat in de hoofdklasse dammen. ,,Er liggen kansen maar je mag een tegenstander nooit onderschatten. Leuk weerzien voor Peter Hoogteijling die een aantal jaren bij 020 heeft gedamd", sloot Laura Timmerman haar terugblik af.

Individuele uitslagen:

DES Lunteren - Nijverdal 15 - 5

Erwin van Hierden - Remco Visser 2-0

Mark Sanders - Rienk van Marle 1-1

Peter Hoogteijling - Michel Koop 1-1

Harmjan Lammers - Ronny Koop 2-0

Stijn Overeem - Jan Boender 2-0

Ronald van de Beek - Bill Neven 1-1

Laura Timmerman - Harrie Hoonhorst 1-1

Arwin Lammers - Paul Everloo 1-1

Arno Bos - Herman Damman 2-0

 Arjan van Galen - Marinus Morsink 2-0

DES Lunteren 2 - Dammend Tilburg 2 14 - 6

Coen Bommel - Frank Swagemakers 2-0    

Jan Lammers - Sarah Rijgersberg 1-1

Wim Lammers - Theo van den Hoek 1-1    

Wijnand Voskuil Jr. - Varno Morseld 1-1   

Gerrit Stunnenberg - Kees van Bakel1-1     

Evert van de Pol - Toine Vermeer 2-0         

Robbert Westerink - Harry Verdoolaege 2-0

Johan Top - Yuri Derks 2-0  

Annemieke Stunnenberg-van de Kraats - Salomon de Jong 1-1

Jaap van Galen - Wil Maas 1-1

Gooi & Eemland 2 - DES Lunteren 3 3 - 17

Henk de Groot - Henri van Hierden 0-2

Jude Kasangaki - Evert Evers 0-2

Jeffrey Verwoerd - Henk Timmer 0-2

Jan Bouwmans - Jaap van Hierden Sr. 0-2  

Michiel Luiten - Jelte van Lokhorst 1-1       

Levi Duijst - Johan de Haas 1-1       

Lennart Bolks - Frans Lamers 0-2    

Adri Butzelaar - Jan Bos 0-2

Huib Poort - Gerrit Alink 1-1

Hans Loots - Levien Cysouw 0-2

Brainsport Eindhoven 2 CT - DES Lunteren 4 9 - 11

Wiebe Cnossen - Bert van Harten 1-1

Jozef Donkers - Marinus Willemsen 0-2

Yaroslav Gilevych - Jaap Heij 1-1   

Gerard Welling - Willem Stunnenberg 1-1

Oleksandra Chumachenko - Wim Schaafsma 2-0   

Piet van Erp - Michel Hendriksen Sr.1-1

Daria Shulepova - Bram Cysouw 1-1          

Maksym Chumachenko - Erwin Jochemsen 0-2     

Dimitry Shcherbatyuk - Jan Cysouw 0-2     

Alexei Ovsyanko - Jan Heij 2-0       

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie