Afbeelding
Pixabay

Column: Vuurwerk afschaffen

31 december 2019 om 12:54 Column

,,Dit is het enige wat we nog hebben en ook dat nemen ze ons nu af…", zei een Scheveninger op tv met veel drama en een snik in zijn stem. Een paar weken geleden huilde hij bijna tranen met tuiten vanwege het vreugdevuur dat dit keer véél 'kleiner' zal zijn tijdens de jaarwisseling. Pfff…dan denk ik toch echt: 'Get a life man!' En al die onrust en agressie in die stad om je zin te krijgen. Het zijn net kleuters die geen koekje van mama krijgen.

Op Facebook zie ik een gelouterde brandweerman die kort maar krachtig en met koeienletters schrijft: 'Vuurwerk, afschaffen!'. Hij zet zijn argumenten kracht bij door foto's van bloederige vingers en ogen te plaatsen, althans wat er nog van over is. Blijkbaar ging bij deze mensen iets niet goed tijdens het afsteken van flinke rotjes. En dan hebben we het nog niet eens over de kostprijs van al dat geknal, de panische honden en de enorme milieuvervuiling die dit jaarlijks tussen 31 december en 1 januari oplevert. Hou er toch mee op mensen!

Traditie? Verzin iets nieuws. Wie kan de meeste oliebollen op, ofzo… weer eens iets anders dan twintig frikadellen vreten bij wat voorheen De Prinsenhof in Lunteren was. Ik zie gelukkig een tendens in de social media dat hoe langer hoe meer mensen mijn mening delen. En ik denk eerlijk gezegd dat dit draagvlak ook veel sneller kan groeien dan de steun voor zwarte Pieten die zo nodig veeg- of roetpieten moeten worden. Bovendien gaat het hier ergens over, wanneer je een streep zet door het vuurwerk dat jan en alleman altijd afsteekt. Winst op milieu, geld en veiligheid. En als we dan toch graag de traditie in ere houden, kan ik me best vinden in een prachtig siervuurwerk dat ergens centraal in Ede de lucht in gaat. Knal! Enne: een fantastisch 2020 toegewenst!

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie