Afbeelding
Pixabay

Raad buigt zich over uitbreiding aantal hotelkamers

3 januari 2020 om 15:34 Zakelijk

EDE Precies één jaar nadat de gemeente met de Edese hotelsector in conclaaf is gegaan over wat het juiste aanbod voor de toekomst is, wat de vraag is en welke vraag kan worden verwacht, gaat de raad zich er deze maand over buigen.

Het zogeheten 'hotel ontwikkelkader gemeente Ede', geproduceerd door Van Spronsen & Partners, biedt hiervoor belangrijke informatie. Er is veel aanbod, maar dat dient aan te sluiten op de vraag, waarbij de noodzaak geldt dat voor toekomstige uitbreiding van aanbod goed moet worden gekeken naar ontwikkelingen aan de vraagzijde. ,,Het bezoekmotief aan de regio staat hierbij centraal, dit is immers doorgaans de basis voor hotel- en congresbezoek."

Volgens wethouder Willemien Vreugdenhil is het belangrijk dat ,,in gezamenlijkheid een florerende en gezonde hotelmarkt in Ede en regio wordt nagestreefd waarbij we onze toekomstige gasten een fijn verblijf kunnen bieden." Er liggen volgens de wethouder zowel op toeristisch-recreatief als op zakelijk toeristisch vlak ,,enorme kansen." Er ligt weliswaar nog geen eindproduct op tafel, maar het is wel een belangrijk startmoment om met alle betrokkenen in gesprek te blijven.

AANBOD Ede telt 560 hotelkamers, 222 kamers in het driesterren aanbod, 125 in het viersterren aanbod en 213 overig aanbod. Dat zijn met name bed & breakfast en pension- en hostelbedrijven. Ede heeft negen geclassificeerde hotels met totaal 347 bedden. Het viersterren aanbod is relatief laag (22 procent), dat is landelijk 50 procent. De geclassificeerde hotels zijn relatief klein, met gemiddeld 39 kamers. ,,De hotelmarkt kenmerkt zich door opvallend veel kleinschalige hotels met een bovengemiddeld aantal kamers in het driesterren segment. In de regio en landelijk is te zien dat juist het viersterren segment oververtegenwoordigd is."

Bij de gemeente liggen plannen voor uitbreiding van het hotelaanbod, allen in het viersterren segment. De omvang van de totale plancapaciteit is fors, 400 tot 500 hotelkamers. Dat zou een uitbreiding van 70 tot 80 procent betekenen. De onderzoekers vinden een dergelijke uitbreiding in een periode van vijf jaar ,,absoluut niet wenselijk en het werkt marktontwrichtend." Het college vindt een zorgvuldige afweging en sturing van belang en het wil ook voorkomen ,,dat er meer van hetzelfde komt."     

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie