Afbeelding
LocalFocus

Lucht in Ede bovengemiddeld vervuild

8 januari 2020 om 08:57 Natuur en milieu

EDE De lucht in de gemeente Ede is bovengemiddeld vervuild. Dat blijkt uit metingen van het RIVM. Vooral waar het gaat om fijnstof worden in Ede hoge concentraties gemeten. Fijnstof komt vrij in het verkeer, maar bijvoorbeeld ook rond veehouderijen.

Nederlanders ademen elk jaar minder vervuilende stoffen in, maar in 2018 is de lucht toch iets minder schoon geworden. Het RIVM noteerde namelijk zes procent meer fijnstof in de lucht dan in 2017. Wel nam de concentratie van stikstofdioxide af, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het onderzoekinstituut. 

Ieder jaar analyseert het RIVM de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen. Stikstofdioxide is een uitlaatgas wordt uitgestoten door verkeer. Fijnstof -dit zijn hele kleine, in de lucht zwevende stofdeeltjes- komt veel voor rondom veehouderijen. Beide stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid: een te hoge concentratie kan leiden tot luchtwegklachten of deze klachten verergeren.

FIJNSTOF Waar het gaat om de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht is het landelijke gemiddelde 18,8 μg/m3. In de gemeente Ede ligt die waarde met 18,2 iets onder het landelijke gemiddelde. Bij fijnstof 'scoort' Ede met 20,2 μg/m3 echter aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde van 19,0. Volgens het RIVM valt de stijging van de concentratie fijnstof deels te verklaren door het weer in 2018. Droogte heeft in combinatie met een veelal matige oostenwind mogelijk een rol gespeeld.

(Benieuwd hoe de luchtvervuiling in andere gemeenten? Bekijk het in onderstaande interactieve kaart.)

STIKSTOFCRISIS De uitstoot van stikstofdioxide kan leiden tot gezondheidsklachten, maar speelt -samen met andere stoffen- ook een rol in de zogeheten 'stikstofcrisis'. Eind mei verwees de Raad van State het in 2015 gestarte Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak. Daardoor liggen duizenden bouwprojecten die onder deze regeling een vergunning hebben gekregen vooralsnog stil. Onderzoekers van ABN Amro voorspelden dinsdag (7/1) dat de bouwproductie dit jaar naar verwachting twee procent lager ligt dan in 2019. 

Het volledige rapport van het RIVM lees je hier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie