Afbeelding
alfa

SGP Ede: 'Niet wachten met verduurzamen schoolgebouwen'

8 januari 2020 om 15:40 Natuur en milieu

EDE Ede telt circa zestig schoolgebouwen, met in het primair onderwijs een gemiddelde leeftijd van 38 jaar. In het voortgezet onderwijs hebben de schoolgebouwen gemiddeld een iets jongere leeftijd, namelijk 22 jaar. SGP-raadslid Arnold Versteeg heeft het op een rij gezet en wat hem betreft moet de gemeente niet wachten met het verduurzamen van een schoolgebouw totdat deze gerenoveerd of vernieuwd wordt.

Gerard van Wijk

Hij wijst er in schriftelijke vragen aan het college op dat door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Onderwijs ,,tal van ondersteunende initiatieven zijn ontwikkeld, als het gaat om de verduurzaming van schoolgebouwen".

BENG Versteeg noemt de Green Deal Scholen, het programma Scholen Besparen Energie en het innovatieprogramma Aardgasvrije en Frisse basisscholen. ,,Scholen die voor vernieuwbouw in aanmerking komen worden BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) gebouwd. In het strategisch huisvestingsplan is een lijst met scholen opgenomen die voor renovatie en vernieuwbouw in aanmerking komen. Dit loopt door tot het jaar 2040."

Aan het college wordt gevraagd of zij inzichtelijk heeft welke inspanningen voor wat duurzaamheid betreft ieder schoolbestuur heeft, in gang hebben gezet of nog in gang gaan zetten. Het college zou ook scholen die nog geen gebruik maken van de gemeentelijke duurzaamheidslening of leningen die door de ministeries zijn ontwikkeld, moeten stimuleren hiervan gebruik te maken. Ook wordt gevraagd of ieder schoolgebouw in Ede inmiddels qua binnenklimaat een 'frisse' school is. Schoolgebouwen kunnen zo goed worden geïsoleerd dat de luchtkwaliteit in de school ernstig verslechtert en een ,,slecht binnenklimaat in scholen heeft een negatief effect op de gezondheid, leerprestaties en functioneren van leerlingen en onderwijzend personeel". 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie