Avondmuziek in de Taborkerk

8 januari 2020 om 22:50 Muziek Deel je nieuws

In het tweede concert van dit seizoen in de serie Avondmuziek in de Taborkerk kunnen we deze keer genieten van het spel van Elisabeth Vera Esvertit en Albert Colomar. Zij spelen muziek voor piano vierhandig en Elisabeth Vera Esvertit zal ook enkele stukken solo spelen.

 

Al meer dan 25 jaar is ‘Avondmuziek in de Taborkerk’ een begrip in Ede. Dat is niet verwonderlijk. De kerk heeft een prachtige akoestiek en iedere keer weer verzorgen buitengemeen talentvolle jonge musici een interessant programma. Elisabeth Vera Esvertit studeerde in haar geboortestad  Barcelona aan het  ‘Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona’ en behaalde daar haar ‘Master’ piano . Momenteel studeert ze verder aan Koninklijk Conservatorium van Brussel, met bijzondere aandacht voor kamermuziek/ensemblespel. Ze studeerde onder meer bij David Kuyken en Edith Fischer. Ze won talrijke prijzen en beurzen, laatstelijk – samen met saxofonist Miguel Vallés - de ‘Joventuts Musicals de Catalunya’, een prijs voor de beste uitvoering van Catalaanse muziek.

 Albert Colomar, geboren op Mallorca, begon zijn studie in Barcelona en studeerde kortgeleden af aan de HKU in Utrecht bij Sebastián Colombo en Klára Würtz. Hij treedt regelmatig op in Frankrijk, Spanje en Nederland. Ook hij legt een accent op kamermuziek en daarnaast op begeleiding van zang. Zij beginnen hun programma met de Sonatine uit de Cantate “Actus Tragicus” (Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit), BWV 106 van Bach, in een bewerking van György Kurtág voor vierhandig piano. Van  Mozart horen we Andante en Variaties in G, K. 501, van Beethoven de Sonate ‘ Les Adieux’.    

Van een minder bekende componist,  György Ligeti (1923 – 2006) worden o.a. de drie delen uit de Sonatina gespeeld. György Ligeti, geboren in een Joods gezin in een stadje in Transsylvanië, Roemenië. De bevolking was er overwegend Hongaars. In 1943 wordt het gezin opgepakt en wordt György Ligeti naar een werkkamp gestuurd. Als enigen van de hele familie overleven hij en zijn moeder de oorlog. Ze verhuizen naar Hongarije, waar ze in 1956 moeten vluchten n.a.v. de Hongaarse Opstand. Ze komen in Oostenrijk terecht.  Tenslotte spelen Elisabeth en Albert van Sergei Rachmaninoff ‘Six  Morceaux, op. 11’, zes stukken met wervelende  ritmes, lyrische melodieën, hier en daar romantisch, virtuoos, en humoristisch.

Het concert op 18 januari begint om 19:30, duurt ongeveer een uur en is gratis. Het adres van de  Taborkerk is Prinsesselaan 8.

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie