Afbeelding
Arjan van Bruggen

Burgemeester is 'om': 'Dit moeten we niet accepteren'

10 januari 2020 om 12:21 Maatschappelijk

EDE In de nacht van oud op nieuw om één uur ging burgemeester Verhulst van Ede 'in één keer om'. Hij had oudejaarsavond niet in de huiselijke kring kunnen vertoeven, met een oliebol, champagne en de oudejaarsconference, maar was de hele avond en een deel van de nacht aanwezig in de wijk Veldhuizen. Verhulst geloofde niet in een verbod op vuurwerk, maar wat hij zag in Veldhuizen bewerkstelligde een omslag in zijn denken. Hij is nu voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod. ,,Wat in Veldhuizen gebeurde moeten we niet accepteren."

Gerard van Wijk

,,Een groep van 80 tot 100 jongeren bekogelden elkaar, bewoners en professionals met vuurwerk. Met daaromheen drie à vier groepjes van drie tot vijf jongeren. Het betrof overwegend jongeren met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond. Auto's werden in brand gestoken, er werden vernielingen aangericht en er werd voor ernstige overlast gezorgd. De situatie was onveilig en beangstigend. Het had niets met oud en nieuw te maken. Het was doelgericht en het had een georganiseerd karakter en dat is nieuw."

COMPETITIE Volgens de burgemeester waren de jongeren nadrukkelijk uit op bijzondere aandacht en vroegen om ME. Vervolgens worden de beelden daarvan via social media verspreid en is er min of meer sprake van een soort competitie ,,wie de grootste rotzooi kan veroorzaken." Er komt een nadere evaluatie van wat zich van oud op nieuw heeft afgespeeld in met name het gebied Kranenburg, Vanenburg en Blankenburg.

De VVD snapt volgens fractievoorzitter Bart Omlo de roep om een vuurwerkverbod ,,maar vindt ook dat het niet zo kan zijn dat een kleine groep tuig ervoor zorgt dat mensen die gewoon normaal plezier hebben van vuurwerk, dat niet meer zouden mogen hebben in onze gemeente. Het ligt namelijk niet aan het vuurwerk, maar aan het ontoelaatbare gedrag van deze jongeren."

PAAL EN PERK Ellen Out (GroenLinks) merkt op ,,dat we jaar na jaar zien dat de jaarwisseling in Nederland uit de hand loopt met veeloverlast, schade, gevoel van onveiligheid, daadwerkelijke onveiligheid, gewonden en ditmaal zelfs, treurig genoeg, twee doden. Ook in Ede is er jaarlijks onevenredig veel schade en overlast voor mens, dier, milieu en natuur. Het is niet meer te accepteren en te verantwoorden. Wat GroenLinks betreft gaan we er nu paal en perk aan stellen."

Belangrijk vindt Out dat enerzijds het extensieve gebruik en misbruik van vuurwerk aan banden wordt gelegd en anderzijds voor de verantwoordelijke vuurwerkliefhebber mogelijkheden worden behouden. ,,Wij denken dat een totaalverbod voor afsteken door individuele inwoners het beste zou zijn, maar willen wel de mogelijkheid open houden voor centraal georganiseerde en gecontroleerde vuurwerk- of lichtshows."

PREVENTIE Een vuurwerkverbod alleen is alhoewel goed, ook een vorm van symptoom bestrijden, zegt Harry van Huijstee (PvdA). ,,Het onderliggende probleem van rellen op oudejaarsavond lossen we hier niet mee op, autobranden en stenen gooien blijven nog steeds een bedreiging. Om ook de achterliggende problemen op te lossen is een goede verhouding tussen repressie, handhaving en preventie essentieel. De nadruk moet wat de PvdA betreft op preventie liggen, maar we moeten ook zorgen dat de overtreders worden opgepakt. Het is al met al een complex probleem, maar een vuurwerkverbod kan de eerste stap naar een oplossing zijn."

MELDPLICHT Ellen Wijnsouw van de gelijknamige fractie merkt op dat de vuurwerkbranche er gelukkig voor zorgt dat het steeds veiliger is om vuurwerk af te steken en dat voorlichting en het dragen van een vuurwerkbril aan de veiligheid bijdragen. Wijnsouw vindt dat de ongeregeldheden er niet toe moeten leiden dat er een vuurwerkverbod komt. ,,De jongeren die het betreft moeten goed aangepakt worden en zouden zich elk jaar op het politiebureau moeten melden om daar oud en nieuw te vieren. Net zoals er gebeurt bij voetbal. Ook zou ik de ouders willen oproepen om goed in de gaten te houden wat hun kinderen voor vuurwerk kopen."

Daarentegen is de ChristenUnie wel voorstander van een vuurwerkverbod, laat fractievoorzitter Cora Otter-van den Bosch weten. ,,Met vuurwerk in de huidige vorm lijkt het er op dat hulpverleners tijdens de jaarwisseling hun werk niet meer veilig kunnen doen. Daarom moet niet alleen knalvuurwerk en vuurpijlen worden verboden, maar alle vuurwerk. Een gedeeltelijk verbod is nauwelijks te handhaven. Mocht er in Ede een vuurwerkverbod komen, dan zien wij een goed alternatief in vuurwerkshows op diverse plaatsen, zoals afgelopen jaren ook op het Enka-terrein gedaan is."

Otter stelt dat een vuurwerkverbod uiteraard niet de oplossing is voor alle overlast, niet alle escalaties hielden verband met vuurwerk. ,,Daarom moeten we met elkaar goed kijken naar de onderliggende problemen, hoe het is misgegaan afgelopen jaarwisseling, met elkaar (gemeente, politie, inwoners, hulpverlening, raad) in gesprek en leren van ervaringen in andere gemeenten."

AANSCHERPING REGELS De vuurwerkregels worden in Ede aangescherpt, dat werd gisteravond al duidelijk. Hoe het er bij de volgende jaarwisseling exact uit gaat zien is nog niet duidelijk. Evenals dat in vrijwel alle grotere gemeenten het geval is, is ook in Ede de maat voor de lokale politici vol. Zo kan het niet langer, is het oordeel, met een toename van het aantal ongevallen en incidenten. Een aantal raadsfracties is bezig met een voorstel. Lees hier meer.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie