Afbeelding
Arjan van Bruggen
Column

Voornemens

15 januari 2020 om 19:00 Opinie

Iedereen heeft voornemens voor het nieuwe jaar. Ze spatten ook van de televisie af. Afslanken, vakanties boeken, naar de sportschool etcetera.Of misschien veel eenvoudiger. Wat vaker de familie opzoeken, die ruzie goedmaken, die collega eens helpen. En zakelijk kan het ook; nieuwe plannen voor je bedrijf. Een nieuw jaar, een nieuw begin. Bij de jaarwisseling zag ik ook voornemens. Bij de Vuurwerkshow op Enka, het carbidschieten en vreugdevuren. Men wilde het gezellig hebben met elkaar. Kortom, de jaarwisseling vieren.

ANDEREN BELAGEN Maar ik zag ook een grote groep die maar één voornemen had en dat was met zwaar vuurwerk anderen belagen. Bewoners in hun huis, auto's, de politie en de brandweer. Het had niets met vieren te maken, zelfs niets met de jaarwisseling.

Een grote groep 14-15 jarigen die brand sticht en vervolgens los op de hulpdiensten gaat. Van de beschrijvingen is niets overdreven. Pubers krijgen geweldsmiddelen in handen, de ouders laten dat kennelijk gewoon gebeuren. Om 02.00 uur in de nacht je 14-jarige kind hier aan laten meedoen, ik begrijp het niet. In ieder geval was ik in een klap voor het vuurwerkverbod, zoals ook korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom, aangeeft. Alleen nog veilig siervuurwerk. Het kan niet anders.

VOORNEMENS Ik had al aardig wat voornemens, een nieuw jaar is ook altijd de uitdaging die waar te maken. Ik heb er een bij. O ja, nog een gelukkig nieuwjaar...

René Verhulst

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie