Afbeelding
Gemeente Ede

Werkzaamheden van start om Parklaan te verbinden met A12

14 januari 2020 om 15:38 Verkeer en vervoer

EDE Er is een begin gemaakt met de werkzaamheden om aan de zuidkant de Parklaan via de Poortwachter te verbinden met de A12. Rijkswaterstaat laat de aanleg van dit deel van de Parklaan in opdracht van de gemeen te Ede uitvoeren door Heijmans Infra. De Parklaan gaat de A12 met de N224 verbinden, laat de woordvoerder van wethouder Peter de Pater weten. ,,Door deze weg zijn woningen op de kazerneterreinen en het Enka-terrein straks beter bereikbaar. Ook ontstaat er hierdoor een betere verdeling van het verkeer in Ede."

Gerard van Wijk 

De voorbereidende werkzaamheden zijn al even aan de gang en verlopen volgens Rijkswaterstaat naar wens. ,,Voor de nieuwe op- en afrit van de A12 is het nodig om 'voorbelasting' aan te brengen. Dit is een techniek waarbij extra zand boven op het land wordt aangebracht om zettingen in de bodem te versnellen. Bij het zetten van de grond wordt deze samengedrukt door de zware belasting van het zand wat erop komt te liggen. Hierdoor blijft de nieuw te bouwen rijbaan in de toekomst goed liggen en loopt het geen schade op door deze zettingen."

MAANDERDIJK De voorbelasting moet volgens Rijkswaterstaat enkele maanden 'rusten' om goed de tijd te krijgen de grond samen te drukken. Dit is vorige maand gebeurd bij de Maanderdijk. Vorige week is de uitvoerder begonnen met het aanleggen van het eerste nieuwe deel van de Maanderdijk. ,,Tijdens deze werkzaamheden blijft de doorgang op de bestaande Maanderdijk voor alle weggebruikers open. Vanaf medio of eind februari wordt het eerste gedeelte van de nieuwe Maanderdijk opengesteld voor het verkeer." Heijmans hoopt het gehele deelproject Poortwachter eind dit jaar af te ronden.

Om de ontsluiting van de Parklaan via de Poortwachter met de A12 mogelijk te maken moet de huidige op- en afrit worden omgeklapt. ,,Waar het verkeer richting Arnhem nu met een bocht van 180 graden richting de Dreeslaan gaat, ligt de afslag na de omklapping wat eerder op de A12. Naast het omklappen van de op- en afrit wordt dus de Maanderdijk verlegd. Vanaf de Harnsesteeg wordt de Maanderdijk daarom iets naar het zuiden verplaatst."

VIJF GEBIEDEN De Parklaan, die voor een betere verdeling van het verkeer in Ede moet gaan zorgen, is onderverdeeld in een vijftal gebieden. Behalve het kruispunt bij de Poortwachter en de aansluiting op de A12, is er het zuidelijk deel (ten zuiden van sportpark Hoekelum tot aan de Poortwachter), de Bennekomseweg en Edeseweg, de kruispunten Klinkenbergerweg en WFC alsmede het noordelijk deel (vanaf de N224 over het kazerneterrein). De Parklaan moet ,,toekomstige verkeersproblemen in Ede-Oost voorkomen en dit deel van Ede goed bereikbaar maken. Zeker nu er steeds meer woningen opgeleverd worden op het Enka-terrein en de kazerneterreinen en het World Food Center nog wordt gebouwd." Bovendien is de Parklaan ook bedoeld ,,om de bestaande en steeds drukker worden oost-westwegen zoals de Frans Halslaan/Zandlaan en
Tooroplaan/Emmalaan te verlichten en de leefbaarheid langs deze wegen te kunnen behouden."

Al negen jaar geleden heeft de gemeenteraad het functioneel ontwerp voor de Parklaan vastgesteld. In eerste instantie werd het bestemmingsplan door de Raad van State vernietigd omdat gedurende het proces het plan was aangepast. Later zijn er afspraken gemaakt tussen de gemeente, milieuwerkgroepen en de Gelderse Natuur en Milieufederatie en een betrokken bewoner over een nieuw ontwerp. ,,Het is voor Ede een belangrijke toegangsweg. Tevens krijgen de nieuwe woonwijken in Ede-Oost hiermee een goede infrastructuur, terwijl op het zuidelijk deel meer ruimte komt voor bomen, een groene tussenberm en behoud van een open, cultuurhistorisch landschap."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie