Afbeelding
Ben Verduyn

Concurrentie nadert koploper bij schaakvereniging De Cirkel

15 januari 2020 om 11:44 Overig

EDE In de zeventiende ronde, gespeeld op 14 januari, zag koploper Henry van de Brink zijn naaste concurrenten dichterbij komen.

Zelf moest de koploper genoegen nemen met een puntendeling tegen Tom Pronk. Daarvan profiteerden de achtervolgers Harold Boom, Frank van Wijngaarden en Jan Willem Kinkel. Zij pakten alle drie de volle winst en de verschillen in de top vier zijn binnen een wedstrijdpunt.

Het tweede team van De Cirkel leed tegen het eerste team van Paard Combinatie uit Oosterbeek een nipte nederlaag met 3.5 - 4.5.  

INTERNE COMPETITIE Koploper Henry van den Brink (foto 1 links) wist in een spannende partij tegen Tom Pronk niet de volle buit te pakken. De overeengekomen remise was volgens beide schakers de terechte uitslag.

De partij tussen de met wit spelende Alfred Gaasbeek (foto 4 rechts) en Frank van Wijngaarden (foto 4 links) kende een Siciliaanse opening. Gaasbeek opende ietwat passief, waarna Van Wijngaarden met een paar tempo zetten het initiatief wist te pakken. Nadat zwart in het middenspel al een pion wist te veroveren volgde er een trucje van Frank van Wijngaarden wat hem een stuk opleverde. Gaasbeek probeerde nog te redden wat er te redden was, maar zijn poging mislukte en de nederlaag was onontkoombaar.

De ontmoeting tussen Albert Bootsman (foto 6 links) en Harold Boom werd een zeer lange en boeiende confrontatie. In het middenspel won Boom een pion, dit materiële voordeel werd in een zenuwslopend slot, waarin elke seconde telde, door hem verzilverd.

Jan Willem Kinkel (foto 7 rechts) wist na een mooie en lange partij Ruben de Vries aan zijn zegekar te binden. Door deze winst heeft Jan Willem Kinkel de top drie binnen handbereik. De Vries zakt voor even buiten de top tien, maar zal gezien zijn schaakkwaliteiten snel weer in de top tien terug te vinden zijn.

Dominic van Dijk wist de altijd zeer secuur spelende Jan Hartsuiker te verslaan. Na een spannende partij wist Van Dijk de volle buit te pakken, waardoor hij nu op de elfde stek staat. Terug in de top tien is een kwestie van tijd.

Anne Postma had de grootste moeite om nestor Ben Zee (foto 3 rechts) te verslaan. In een boeiende partij moest Zee pas in het verre eindspel, mede onder druk van de klok, zijn meerder erkennen in Postma. Door deze winst heeft Postma weer zicht gekregen op een plaats in de top tien.

Jongeling Stijn Kappert (foto 5 rechts) is mede gezien zijn plaats in de top twintig aan een ijzersterk seizoen bezig. Gevolg van deze prestatie is wel dat hij nu tegenstanders krijgt, als bijvoorbeeld Dick Wenning, die beschikken over een trukendoos. In het middenspel won Wenning twee centrumpionnen, waarna hij de partij winnend kon afsluiten.

Als eersten mochten Thijs Postma (foto 2 links) en Jasper de Rijk de stukken opbergen. De Rijk was de hele dag actief geweest op Tata Steel in Wijk aan Zee en verscheen vermoeid achter het bord. Postma profiteerde optimaal door zijn tegenstander met een snelle nederlaag huiswaarts te sturen.

UITSLAGEN: Hans de Groot – Gijsbert Nagel 1-0, Peter van de Wijngaart – Kees van Dijk 1-0, Floris Ros – Ben Verduyn 0-1 en Eip Janssen – Frans van de Veer 1-0.

In remise eindigden: Johan de Lange – Tim Evendijk en Louis van der Vos – Hans van de Weteringh.

TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 821,50

2. Harold Boom 771,17

3. Frank van Wijngaarden 748,00

4. Jan Willem Kinkel 731,33

5. Albert Bootsman 691,83

6. Tom Pronk 660,67

7. Jim Pronk 650,00

8. Alfred Gaasbeek 605,00

9. Marnix Lukasse 596,50

10. Anton Spronk 580,50

EXTERN Het tweede team van De Cirkel moet na ronde vier weer vol aan de bak om het felbegeerde kampioenschap binnen te halen. In de vierde ronde werd nipt en onnodig met 3.5 – 4.5 verloren van het eerste team van Paard Combinatie uit Oosterbeek. Voor De Cirkel pakten Marnix Lukasse, Jim Pronk en Kees van der Dussen de volle buit. Anton Spronk moest aan bord 1 genoegen nemen met een remise. De Cirkel staat nu samen met De Kameleon 1 en Doesburg 1 op een gedeelde eerste plaats, met elk 6 matchpunten uit 4 partijen. Op 18 februari staat de cruciale ontmoeting tegen De Kameleon op de agenda. Voor een uitgebreid verslag zie website van De Cirkel.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 13 januari werd de tweede ronde bij de 50-plussers gespeeld. Een bijzonder welkom voor nieuwkomer Hans Jorna. Louis van der Vos is na zijn winstpartij de vertassende nieuwe koploper, gevolgd door Kees van de Voort en Ben Verduyn, die beide ook wisten te winnen.

Voor meer zie website van De Cirkel.

UITSLAGEN: Herman van Scherrenburg – Alex de Roovere 1-0, Ben Verduyn – Anneke Liefkens 1-0, Kees van Heerikhuize – Kees van der Dussen 0-1, Klaas van der Wal – Louis van der Vos 0-1, Fons de Kort – Kees van de Voort 0-1 en Hans Meijer – Remy Mouthaam 0-1.

In remise eindigden: Hans Pasveer – Eip Janssen en Els Creutzberg – Hans Jorna.

 TOP VIJF:

1. Louis van der Vos 75,67

2. Kees van de Voort 63,67

3. Ben Verduyn 62,50

4. Tom Smit 57,00

5. Peter Jonker 53,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie