Afbeelding
Google Streetview

Raadsvragen over afgesloten fietspad

17 januari 2020 om 11:30 Politiek

EDE De fractie van D66 in Ede heeft raadsvragen gesteld over het fietspad van de Bovenbuurtweg richting de Sportlaan, tussen Het Streek en het Technova College door. Het fietspad is al weken afgesloten.

Langs de Bovenbuurtweg in Ede ligt een 'verwarmd fietspad'. De energie wordt opgewekt door restwarmte van buizen van het Warmtenet. Om het water in het systeem rond te pompen wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen die verwerkt zijn in een fietspad tussen de Bovenbuurtweg en de Oude Kerkweg.

,,Het idee van dit verwarmde fietspad is sympathiek, maar doordat de zonnepanelen glad worden bij natheid is het fietspad tussen de Bovenbuurtweg en de Oude Kerkweg al een aantal weken afgesloten", aldus fractievoorzitter Stephan Neijenhuis van D66 Ede. ,,Er staan grote blokkades op het fietspad en juist om die te ontwijken moeten fietsers onhandige manoeuvres maken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het idee van een verwarmd fietspad is dat fietsers niet op een gladde weg hoeven te rijden en om dat te regelen hebben we nu een gladde weg."

Neijenhuis wil van het college van burgemeester en wethouders weten waarom destijds gekozen is om de gladde zonnepanelen precies op het fietspad te plaatsen, ,,de plek waar ze het meest onhandig zijn". ,,De verwarming van het fietspad is vooral nodig op koude ochtenden als het gevroren heeft of als het sneeuwt. Op die momenten schijnt de zon weinig. In hoeverre dragen de genoemde zonnepanelen daadwerkelijk direct bij aan het verwarmen van het fietspad? Draaien deze niet vooral op de biomassacentrales op het moment dat ze aan staan", aldus Neijenhuis. ,,Accepteert de gemeente de huidige situatie waarin een fietspad, dat vaak gebruikt wordt door scholieren, afgesloten en slecht toegankelijk is vanwege de zonnepanelen?"

Tot slot wil Neijenhuis weten of het college op korte termijn in actie gaat komen in deze situatie en of het college van plan is vaker toestemming te geven voor het plaatsen van zonnepanelen in fietspaden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie