Het centrum van Ede is de laatste jaren bepaald niet onomstreden.
Het centrum van Ede is de laatste jaren bepaald niet onomstreden. Job Oldegbers

'Edenaren moeten weer trots op het centrum worden'

17 januari 2020 om 13:04 Winkels

EDE Het centrum van Ede is de laatste jaren bepaald niet onomstreden. Edenaren zijn niet mild als het gaat om de sfeer en uitstraling van de binnenstad en de gemeente kwam enkele jaren geleden met een centrumplan om heldere maatregelen te nemen. Verschillende ontwikkelingen zijn al doorgevoerd en er staat nog veel te wachten. Het doel? ,,Het centrum weer van de Edenaren maken”, zo is er te lezen in het plan. EdeStad keek naar aanleiding van onze centrumserie naar het imago van Ede centrum.

Job Oldegbers

Dat lijkt een wat onduidelijk doel, maar de gemeente probeert aan te geven hoe verschillende ontwikkelingen in het verleden ertoe hebben geleid dat Edenaren niet graag meer winkelen in het centrum. ,,Nu willen we Ede centrum weer maken tot een plek waar inwoners trots op zijn en graag komen”, licht Lout van der Hoeven (projectmanager ‘Levendig Centrum’) toe. 

In een korte steekproef die EdeStad in december 2019 online deed, peilden we de mening van Edenaren over het centrum. De meningen lopen erg uiteen. Maar een grote meerderheid (ruim 70 procent van de respondenten*) het centrum een voldoende. De Edese Henk Vos is wat kritischer over de uitstraling. ,,De markt is naar mijn mening nog steeds te kaal. Daar mag wel een mooi kunstwerk komen. En er moet meer groen komen”, licht hij desgevraagd toe. Op de door EdeStad gepubliceerde steekproef kwamen 166 reacties. Daarvan waren er elf ondernemers en kwamen er 23 personen niet uit Ede zelf. Deze alinea is gebaseerd op de centrumbezoekers uit Ede die daarna nog overblijven: 132 personen.

In ons premiumverhaal gaan we verder in op de inhoud van de steekproef en wordt het centrumplan nog verder toegelicht. Lees hier verder.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie