Afbeelding
Archief BDUmedia

'Soms wordt een recreatiewoning nooit meer een recreatiewoning'

17 januari 2020 om 14:18 Politiek

EDE  De gemeenteraad van Ede gaat akkoord met de aanpak van niet alleen bewoners van illegaal bewoonde recreatiewoningen, maar volgens een nieuwe richtlijn in het bestemmingsplan ook van eigenaren ervan. Dat bleek tijdens de oordeelvormende vergadering van de raad. Het zogeheten parapluplan gaat gelden voor circa 30 recreatieparken in de gemeente. Er wordt een uitzondering gemaakt voor bewoners die kunnen aantonen dat ze vóór 1997 al in de betreffende recreatiewoning permanent verbleven.

Gerard van Wijk

Dat bracht wethouder Peter de Pater tot de vaststelling dat ,,we weten dat op sommige locaties een recreatiewoning nooit meer een recreatiewoning zal gaan worden". De gemeente wil de bewoning van recreatiewoningen aanpakken omdat er anders te weinig overblijven die echt bedoeld zijn als recreatiewoning. Zo kan de vraag naar recreatiewoningen toenemen en daarmee de druk op de natuur. De gemeente wil ook meer rechtszekerheid, aldus de wethouder. De gemeente gaat in gesprek met eigenaren van recreatiewoningen en dat kan soms tot resultaat te hebben dat de grond aan de natuur terug wordt gegeven.

Unaniem is de raad van oordeel dat de nieuwe aanpak gunstig is. ,,Een recreatiewoning is om te recreëren", aldus Sjoerd Bakker (VVD) en dat is Jet Verhoeff (GemeenteBelangen) met hem eens. Zij spreken van een heldere besluitvorming. Bakker vraagt de gemeente wel om bezwaren eerlijk te behandelen. Evert Jansen (SGP) stelt vast dat zijn partij al jaren inzet op handhaving. ,,Wees consequent", adviseren Ruben van Druiten (Burgerbelangen) en Mark Obbink (CDA), die er ook op wijst dat de nieuwe aanpak past bij het natuurbeleid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie