Afbeelding
Marco Borggreve

Reizend MuziekGezelschap brengt Schubert naar Ede

27 januari 2020 om 06:05 Muziek

EDE Stervioliste Maria Milstein en haar collega's van het Reizend MuziekGezelschap geven zaterdag 1 februari een concert in de Edesche Concertzaal. Zij brengen Schuberts grote 'Strijkkwintet', bekend van de populaire detective 'Inspector Morse'.

Ook Mathieu van Bellen, violist van het Reizend MuziekGezelschap, vindt Schuberts 'Strijkkwintet' zo'n stuk waarop hij niet uitgekeken raakt. ,,Het is zo belachelijk mooi en tegelijk hartverscheurend", bekent Van Bellen. ,,Ook al klinkt de muziek ogenschijnlijk optimistisch, er is altijd een verdrietige ondertoon. Er zit zoveel diepgang in; er zijn zoveel achterliggende gedachtes. Je kunt je hele leven Schubert blijven spelen, maar de zoektocht houdt nooit op. Je kunt altijd dieper blijven graven."

ORTHODOX GEVOEL Naast Schuberts 'Strijkkwintet' staat er nog meer mooie muziek op het programma. Mathieu van Bellen vertelt erover: ,,Het bijzondere aan dit programma is dat we voor stukken hebben gekozen waarin twee cello's voorkomen. Dat zie je zelden in de kamermuziek. Arenski's 'Strijkkwartet' voor viool, altviool en twee cello's is zover ik weet het enige in zijn soort." Voor Van Bellen is het altijd een bijzondere ervaring om dat stuk te spelen. ,,Er zit een soort Russisch orthodox gevoel in dit werk. Arenski schreef het als in memoriam voor de op dat moment net overleden Tsjaikovski. Hij verwerkte zelfs een melodie van Tsjaikovski in het langzame middendeel."

MILSTEIN Met een van de leden van het Reizend MuziekGezelschap heeft Van Bellen een innige band: violiste en inmiddels ook echtgenote Maria Milstein. ,,Ik heb jarenlang gezegd dat ik nooit met een violiste zou trouwen", vertelt Van Vellen lachend. ,,En juist op dat moment kwam Maria opdagen. Maar zonder gekheid, het is voor ons fantastisch dat we elkaar hebben. We hebben vergelijkbare agenda's, vergelijkbare successen en voelen een vergelijkbare druk. Daarin kunnen we elkaar aanvoelen en helpen, dat is erg fijn." Ook muzikaal hebben Van Bellen en Milstein een klik. ,,We laten ons allebei graag inspireren door een meer historische stijl van spelen. Dat maakt het ook interessant om met elkaar te werken, al proberen we dat niet te vaak te doen. Het hoeft niet altijd samen."

TIP ,,Je moet je diepste emoties tonen en topfit zijn", vertelt tenor Peter Gijsbertsen over het bestaan als zanger. Schuberts laatste liederenbundel 'Schwanengesang' is een en al emotie. Laat je op zaterdag 25 januari raken door klassiekers als 'Ständchen', 'Abschied' en 'Taubenpost'. Peter Gijsbertsen bezorgt je ongetwijfeld kippenvel met zijn warme tenorstem. ,,Een geluid dat deze liederen weldadig past", vindt OpusKlassiek.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie