Afbeelding
Ben Verduyn

Jim Pronk laat koploper struikelen bij schaakclub De Cirkel

22 januari 2020 om 11:50 Overig

EDE In ronde achttien gespeeld op 21 januari haalde Jim Pronk (foto 1 links) een huzarenstukje uit door met zwart koploper Henry van den Brink aan zijn zegekar te binden.

Met uitzondering van Alfred Gaasbeek, die won van Anton Spronk, eindigden de overige ontmoetingen in de top tien allemaal in remise.

De onderlinge verschillen in de top tien zijn zo minimaal, dat er moeilijk een voorspelling is te maken wie er aan het einde van de seizoenrit een prijs mee naar huis mag nemen.

Dominic van Dijk is ten koste van Anton Spronk terug in de top tien. Op 28 januari staat de kwartfinale voor de beker het programma. Dat zijn de partijen met onder meer de huidige top drie van de interne competitie: Frank van Wijngaarden – Henry van den Brink, Tom Pronk – Peter van de Wijngaart, Albert Bootsman – Dominic van Dijk en Alfred Gaasbeek – Harold Boom.  

INTERNE COMPETITIE In een zeer spannende ontmoeting wist Jim Pronk koploper Henry van den Brink te verslaan. In een bloedstollend eindspel, waarbij elke seconde telde, was het Van den Brink die, overigens met een iets minder goede stelling, door de vlag ging. Jim Pronk stijgt door deze winst met stip van de zevende naar de vijfde plaats.

Van den Brink blijft koploper maar zijn voorsprong op de nummers twee, drie en vier is uitermate klein.

De partij tussen Albert Bootsman en Tom Pronk eindigde in remise. In eerste instantie waren beide spelers tevreden met het behaalde resultaat, totdat Pronk in de analyse aan Bootsman liet zien hoe hij in het middenspel materiaal had kunnen winnen. En waarschijnlijk ook de partij. De tevredenheid bij Bootsman veranderde in een lichte teleurstelling dat hij dit over het hoofd had gezien.

Alfred Gaasbeek wist de sterke Anton Spronk te verslaan. In een boeiende partij wist Gaasbeek de druk op het centrum waar de koning van Spronk een beetje verloren gepositioneerd stond, zo te verhogen dat Anton Spronk het niet meer zag zitten en opgaf. Gaasbeek verstevigde hiermede zijn achtste plaats.

Stijn Kappert ( foto 5 links) is aan ijzersterk seizoen bezig. Dit keer was het de geroutineerde en met wit spelende Egbert Aalbers die het onderspit moest delven. Kappert vinden we nu terug op een zeer verdienstelijke negentiende plaats.

Jan Hartsuiker (foto 4 links) mocht het opnemen tegen de altijd onberekenbare Dick Wenning. De met wit spelende Hartsuiker hield het hoofd koel en stuurde Wenning met lege handen huiswaarts.

Ben Verduyn had in zijn partij tegen Kees van Dijk weinig in te brengen. In het middenspel verloor Verduyn een pion, waarna Van Dijk de dreiging verhoogde. Kort daarna verloor Verduyn een toren en dus ook de partij.

Louis van der Vos (foto 2 links) heeft als doelstelling om te eindigen in de top twintig. Na zijn, overigens verdiende, winst op Jelle Bottema ligt hij in zijn streven op koers. Van der Vos staat nu op de eenentwintigste plaats.

Eip Janssen (foto 6 rechts) leek in zijn partij tegen Fedde Kingma af te stevenen op een overwinning. In het middenspel had hij een loper en pion meer dan zijn tegenstander. Kingma wilde niet opgeven en had als doel om een remise uit het vuur te slepen. Hoe anders kan het lopen, in het eindspel liep Janssen door een moment van schaakblindheid tegen een vork aan, waardoor hij een toren en ook de partij verloor. De teleurstelling stond op zijn gezicht geschreven.

Jongeling Nestor Shirokov (foto 3 links) maakte in het begin van de partij tegen Femke van Kampen een fout en verloor een stuk. Ondanks deze materiële achterstand gaf Shirokov niet op en trok ten aanval. In het middenspel wist hij een toren terug te winnen en even later moest ook de dame van Van Kampen eraan geloven. Conclusie van de winnaar was duidelijk: geef nooit op, ook al sta je stuk achter.

Bij de ontmoeting tussen Sebo Nienhuis en Kees van der Dussen was er volop strijd. Beide senioren gingen voor de volle winst. Uiteindelijk was het Kees van der Dussen die met de volle buit huiswaarts mocht keren.

OVERIGE UITSLAGEN: Hans van de Weteringh – Jasper de Rijk 1-0, Peter van de Wijngaart – Ben Zee 1-0, Robert Degenhart – Floris Ros 1-0, Penka Shirokova – Gijsbert Nagel 1-0 en Frans van de Veer – Pim Eimers 0-1.

In remise eindigden: Harold Boom – Jan Willem Kinkel, Tim Evendijk – Ruben de Vries, Marnix Lukasse – Dominic van Dijk, Leo Lukasse – Hans de Groot en Thijs Postma – Frans Elbertsen.

TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 820,00

2. Harold Boom 810,17

3. Frank van Wijngaarden 778,50

4. Jan Willem Kinkel 763,50

5. Jim Pronk 729,50

6. Albert Bootsman 713,67

7. Tom Pronk 689,17

8. Alfred Gaasbeek 671,50

9. Marnix Lukasse 631,00

10. Dominic van Dijk 610,17

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 20 januari werd de derde ronde bij de 50-plussers gespeeld. Louis van der Vos heeft slechts één week mogen genieten van zijn koppositie. Zelf kwam Van der Vos niet verder dan een remise, terwijl zijn directe belager Ben Verduyn wel wist te winnen. Door deze winst is Verduyn nu de nieuwe lijstaanvoerder.

Voor een uitgebreid verslag zie website van De Cirkel.

UITSLAGEN: Anneke Liefkens – Jelle Bottema 0-1, Herman van Scherrenburg – Hans Pasveer 1-0, Ben Verduyn – Peter Jonker 1-0, Kees van der Dussen – Fons de Kort 1-0, Alex de Roovere – Hans Jorna 1-0 en Eip Janssen – Klaas van der Wal 0-1.

In remise eindigden: Kees van de Voort – Louis van der Vos en Arno Braam – Kees van Heerikhuize.

TOP VIJF:

1. Ben Verduyn 86,50

2. Louis van der Vos 76,50

3. Kees van de Voort 74,00

4. Tom Smit 64,33

5. Klaas van der Wal 64,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie