Afbeelding
Bas Czerwinskivk

Live-animatie spektakel in Cultura

28 januari 2020 om 06:15 Podiumkunsten

EDE Theater Cultura vult zich woensdag 5 februari met het live-animatie spektakel 'Ons Wereldrijk' van Hotel modern. Theatergroep Hotel Modern bouwt in het theater miniatuurwerelden waarin spelers honderden poppetjes manipuleren en met minicamera's filmen. Zo laat Hotel Modern met ingenieus poppenspel zien hoe het kolonisatieproces zich heeft voltrokken.

Een gigantische maquette van het eilandenrijk Indonesië vult het podium. De spelers van Hotel Modern proberen de koloniale geschiedenis te doorgronden, en dwalen met minicamera's door oerwouden en rijstvelden, langs tempels, vulkanen, dorpjes en moskeeën. De beelden die ze filmen worden op een groot scherm geprojecteerd en live voorzien van een soundtrack. De eilanden en hun bewoners komen zo levensgroot tot leven.

HET VERHAAL Het verhaal begint in 1597: het eerste Nederlandse schip komt aan. Er worden handelsposten gesticht, die uitgroeien tot steden. We volgen het gewelddadige spoor van de ondernemende Nederlanders, die zich in driehonderd jaar het hele eilandenrijk toe-eigenen en zien hoe ze uiteindelijk na een bloedige guerrilla-oorlog het land weer moeten verlaten.

HOTEL MODERN Hotel Modern werd wereldberoemd met de voorstellingen De Grote Oorlog en Kamp, waarin de loopgravenstrijd uit de Eerste Wereldoorlog en het leven en sterven in een nazi-kamp worden verbeeld. In Ons Wereldrijk richt het gezelschap haar blik op de opkomst en ondergang van 'Ons Indië'.

Hotel Modern versmelt muziek, performance, poppenspel en film in beeldende voorstellingen. Maquettes spelen een belangrijke rol: in het theater worden complete miniatuurwerelden gebouwd, bevolkt door duizenden personages. Zo kan het publiek letterlijk vanuit een macroperspectief naar de wereld kijken. Wie nog niet eerder een voorstelling van Hotel Modern gezien, heeft nu een kans om dit live-animatiespektakel mee te maken.

INSPIRATIE De inspiratie ligt bij maker en speler Herman Helle, wiens voorouders Indonesische roots hebben. Zijn overgrootvader Pieter Helle was kapitein op het zeilschip 'Johanna'. Met een mooie, persoonlijke inzet opent de voorstelling: we zien een foto van het schip, een foto en maquette van het huis van een van Pieter Helles nazaten, een foto van zijn vader, de hutkoffer op de 'Johanna'.

In kort bestek legt Helle de recente dekolonisatiegeschiedenis uit, via de Japanse inval aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, de nationalistische vrijheidsstrijd tot en met de werkelijke onafhankelijkheid.

MOLUKKEN Maar de voorstelling concentreert zich nadrukkelijk op de vroegste tijd, met het begin van de Nederlandse verovering van de specerijen-eilanden De Molukken, met als rijkste parels Ambon en vooral Banda.

De 'speelvloer' bij theatergroep Hotel Modern beslaat reusachtige tafels die de Indonesische archipel symboliseren: we zien mensen als poppetjes van nog geen 8 centimeter groot, dorpen, oerwouden, zeeën, plantages. We zien de zeventiende-eeuwse Nederlanders uit de VOC-tijd in zwart kostuum met witte kraag; hun gezichten lijken op langwerpige hondenkoppen.

Met film en animatie vertolken de drie vaste spelers, naast Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker, de gewelddadige kolonisatie van Indonesië. Zoals altijd is de animatie van Hotel Modern magisch en ingenieus. Een indrukwekkend Schouwspel. De voorstelling begint om 20.15 uur en duurt ongeveer een uur.

Kaarten voor deze en andere voorstellingen zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie