Afbeelding
Zelf klussen aan je motor

Zelf klussen aan je motor: 4 tips

24 januari 2020 om 11:27 Partnercontent

Nog even en de mooie dagen komen er alweer aan: een geweldige tijd om zelf aan je motor te gaan klussen. Je kunt deze namelijk voor ieder klein onderhoud naar de garage brengen, maar er is ook maar genoeg dat je zelf kunt doen. Zo kun je jouw motor zelf onderhouden, winterklaar maken, voorzien van nieuwe banden en ga zo maar door. Niet alleen is dit leuk om te doen, maar het kan je ook nog eens flink wat geld besparen. Maar wat kun je allemaal zelf doen aan je motor en waar moet je op letten? We geven je een aantal praktische tips!

1. Het schoonhouden van je motor
Het goed schoonhouden van je motor is een belangrijk onderdeel van goed onderhoud. Een schone motor gaat een stuk langer mee en een regelmatige schoonmaakbeurt zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je eventuele problemen (een lekkage bijvoorbeeld) direct op kunt sporen voordat ze escaleren. Maak niet alleen het buitenwerk van je motor schoon, maar kijk ook goed naar de onderkant en alle hoekjes en gaten waar je niet zo makkelijk bij kunt.

2. De banden
Logisch, maar ook direct een stukje onderhoud waar je flink op de kosten kunt besparen zijn de banden. Niet alleen het controleren van de bandenspanning en het profiel, maar ook het vervangen van de banden kun je thuis in principe gewoon zelf doen. Check wel even bij het RDW wat de vereisten zijn. Dat scheelt je weer een extra ritje naar de garage en zorgt er daarnaast voor dat je altijd goede banden onder je motor hebt liggen!

3. Onderhoud aan de motor
Nu is het onderhoud aan de motor vaak wat lastiger en in veel gevallen ook beter uit te besteden. Maar mocht je enigszins technisch aangelegd zijn, dan zijn er een paar zaken die je ook gewoon zelf op kunt pakken. Denk bijvoorbeeld aan het verversen of zelfs vervangen van de olie, het controleren van vloeistofniveaus, het vervangen van filters en lagers en ga zo maar door. Je kunt de benodigde onderdelen gewoon online bestellen bij bekende en betrouwbare aanbieders zoals autodoc.nl.

4. Ga op tijd naar de garage
Nu is er best wat onderhoud dat je zelf aan kunt pakken, maar je moet ook wel weten wanneer je naar de garage moet. De kans dat een gecompliceerde klus verkeerd afloopt wanneer je het zelf oppakt is nu eenmaal aanwezig, en de schade kan hierdoor alleen maar groter (en duurder) worden. Zint eer ge begint!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie