Sterpianist Roman Rabinovich speelt op zaterdag 8 februari in de Edesche Concertzaal een concert rondom schilder Pablo Picasso.
Sterpianist Roman Rabinovich speelt op zaterdag 8 februari in de Edesche Concertzaal een concert rondom schilder Pablo Picasso. Balazs Borocz

'Ik houd ervan een eigen wereld te scheppen'

31 januari 2020 om 06:06 Muziek

EDE Pianist Roman Rabinovich speelt op zaterdag 8 februari een concert rondom schilder Pablo Picasso. Met muziek van barokcomponist Domenico Zipoli voert Rabinovich de luisteraar in gedachten direct naar Spanje. Ook speelt hij composities die Picasso ongetwijfeld kende, waaronder de 'Gnossiennes' van Satie, Debussy's 'Estampes' en een keuze uit Stravinski's ballet 'Petrushka'.

Waarom Picasso? Als tienjarige nam Roman Rabinovich met zijn vader een kijkje in het Metropolitan Museum in New York en daar gebeurde het. ,,Voor het eerst stond ik tegenover een echte Picasso", vertelt Rabinovich. ,,Al die kleuren en vormen, het was duizelingwekkend!" Een levenslange fascinatie voor Picasso begon. En zelfs meer dan dat, want het stimuleerde Roman om zich naast professioneel pianist ook als beeldend kunstenaar te ontwikkelen.

Voor zijn recital in de Edesche Concertzaal ging Rabinovich op zoek naar de verbanden tussen muziek en schilderkunst. Dat mondde uit in een programma rondom Picasso. Rabinovich vertelt: ,,Ik wilde graag een muzikale hommage brengen aan mijn grote held. Picasso is zo'n kunstenaar die je altijd weer versteld doet staan met zijn ongelooflijke verbeeldingskracht. Steeds vindt hij zichzelf opnieuw uit."

SPANJE Elk stuk op het programma is verbonden aan een schilderij of een bepaalde periode in het leven van Picasso. ,,Satie en Stravinski heb ik uitgekozen omdat Picasso de decors ontwierp voor hun theaterstukken Parade en Pétrouchka. Debussy op zijn beurt schreef mooie muziek met een Spaans tintje en Granados componeerde met zijn Goyescas bijna visuele muziek. Als je het hoort, ervaar je als het ware Spanje. Je ruikt het land en je ziet de karakteristieke kostuums zo voor je."

VERRASSING Voor zijn recital heeft Rabinovich iets bijzonders in petto. Hij speelt namelijk een van zijn eigen stukken: Capriccio 'Clown on a bicycle'. Over het componeren vertelt Roman Rabinovich: ,,Ik ben geobsedeerd door het creatieve proces", vertelt hij. ,,Het fascineert me om iets te maken wat er nog niet is. Dat varieert van een leeg blad muziekpapier tot de stilte voordat je gaat spelen. Ik houd ervan om een eigen wereld te scheppen."

Roman Rabinovich (1985) werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Op achtjarige leeftijd emigreerde Roman naar Israël, waar hij lessen volgde bij onder anderen Arie Vardi. Een sleutelmoment in zijn carrière was het winnen van de prestigieuze Arthur Rubinstein International Piano Master Competition (2008) in Tel Aviv. Vorig seizoen maakte Rabinovich samen met Liza Ferschtman grote indruk tijdens zijn debuut in de Edesche Concertzaal.

TIP Overal waar Liza Ferschtman verschijnt, brengt ze het publiek in vervoering. ,,Ferschtman begon te spelen, zacht en bezwerend, met een toon die je dwingt mee te gaan", schreef een recensent. Dat geldt zeker voor de vioolsonates van Beethoven, Ravel en Ensecu die donderdag 6 februari op het programma staan. Voor dit recital neemt Liza Enrico Pace mee, een pianist die ze al sinds haar jeugd bewondert en met wie ze regelmatig samen optreedt.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studentenbetalen 10 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie