Afbeelding
Elly Koenders

Van participatie over groen 'een feest maken'

27 januari 2020 om 10:13 Overig

EDE Het groenbeleid in Ede is verouderd en sluit niet meer aan de huidige ambities van de gemeente. Dat wordt vastgesteld in een verslag van een onlangs gehouden informatieve bijeenkomst van het college aan de gemeenteraad. ,,Daarnaast is er binnen het huidige groenbeleid geen ruimte voor participatie. De laatste update heeft plaatsgevonden in 2002 en wordt geactualiseerd. Het nieuwe groenbeleid sluit aan op de stadsvisie Ede en daarbij staan de thema´s klimaat, biodiversiteit, food en participatie centraal."

Betrokkenheid van inwoners en groen ,,zijn punten die wel eens knellen. Er is een informatiemarkt gehouden voor bewoners om de wensen en meningen op te halen over het groen en daarnaast is er een flitspeiling in Instagram uitgezet om een goed beeld te kunnen vormen hoe de inwoner over groen denkt. Aandachtspunten worden meegenomen in het groenbeleid", zo staat in het verslag te lezen." 

Die aandachtspunten zijn onder meer dat bij participatie deskundige hulp en gereedschap beschikbaar dient te worden gesteld. ,,Goede randvoorwaarden opstellen en het project goed begeleiden. Van participatie een feest maken, het gemeenschapsgevoel opwekken." Verder wordt de vraag gesteld wat er tegenover staat als de bewoner zelf meehelpt in het groenonderhoud. Het moet duidelijk zijn in wat de bewoner zelf mag doen in het groen. Ruimte voor moestuinen voor kinderen, is een ander aandachtspunt. Het blijkt ook dat de behoefte aan de bladkorf groot blijft. ,,Het stimuleert de bewoner om zelf het blad op te ruimen."

Gazons omvormen naar bloembermen wordt als een kans gezien, maar daarbij is goede communicatie belangrijk. Dat geldt trouwens voor het gehele groenbeleid. Rondom speelvelden wordt het niet wenselijk geacht om minder te gaan maaien. ,,Fruitbomen in de openbare ruimte kan, maar dan alleen hoogstambomen. Niet elke plek is geschikt voor een fruitboom." Onderhoud en kennis om dit goed te kunnen doen is belangrijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie