De ijsvogel: blauw, oranje en continu naar het water starend.
De ijsvogel: blauw, oranje en continu naar het water starend. Michael de Vries
NATUURCOLUMN

Vreugde om koning van Edese vijvers

29 januari 2020 om 13:06 Opinie

EDE Tja, daar zit je dan. Het voelt toch enigszins anders. Na jaren columns te hebben geschreven voor de Edese Post is het tijd om mijn eerste column te schrijven voor Ede Stad. Waarom het anders voelt, weet ik niet. Het is immers nog steeds dezelfde computer met hetzelfde toetsenbord op hetzelfde bureau waar ik achter ben gaan zitten.

Michael de Vries

En hoe gek het ook klinkt, eigenlijk bedenk ik mijn columns niet zelf. Natuurlijk typ ik ze wel, maar echt nadenken over een onderwerp of de manier waarop ik iets ga schrijven doe ik zelden.

De columns schrijven zichzelf vaak. Terwijl ik op de fiets zit, naar buiten kijk of zomaar een natuurwandeling maak, gebeurt er altijd wel iets wat op zich al een column waard is. Vervolgens is een column achter mijn beeldscherm soms in tien minuten al geschreven.

VERREKIJKER Van de week liep ik nietsvermoedend, met mijn verrekijker om de nek, even langs een lokale vijver. Ik had haast want ik wilde om 10.30 uur in het zwembad zijn om banen te gaan zwemmen. Ik bekijk wat meerkoeten. Een blauwe reiger wacht rustig tot er vis voorbij komt zwemmen.

Ineens valt mijn oog op een andere visser. Blauw, oranje en continu naar het water starend, zit daar ineens sinds lange tijd een ijsvogel. In mijn hoofd maak ik een vreugdesprong. Eigenlijk doe ik dat iedere keer wanneer ik deze koning van de lokale vijvers zie.

DEZELFDE TAK In dat opzicht past de Engelse naam 'kingfisher' beter bij deze fascinerende vogel. Snel naar huis om in plaats van de zwemtas mijn camera te pakken. Dat zwemmen kan morgen ook nog wel. Teruggekomen blijkt de vogel nog steeds op precies dezelfde tak te zitten.

Terwijl ik foto's en video's maak, fietsen mensen langs. Mensen die op weg zijn naar huis, naar de supermarkt of naar hun werk. Maar mensen die geen oog hebben voor de prachtige vogel die ik in beeld heb. Later op internet krijg ik de vraag waar ik de ijsvogel heb gezien. Misschien juist wel van de mensen die met de blik op oneindig langs mij fietsten.
Zo blijkt maar weer dat de natuur prachtig is, maar je moet het wel leren zien.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs.

Michael de Vries.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie