Afbeelding
Ben Verduyn

Vuurwerk in kwartfinale beker bij schaakvereniging De Cirkel

29 januari 2020 om 10:48 Overig

EDE De kwartfinales in de bekerstrijd bij Schaakvereniging De Cirkel leverde vuurwerk op. De ver partijen brachten alles wat schaken zo mooi maakt. Uiteindelijk bereikten Harold Boom, Frank van Wijngaarden, Dominic van Dijk en Tom Pronk, al dan niet na barrage de halve finale.

Uiteraard werd er ook in de interne competitie gespeeld. Omdat zeven spelers van de top tien in de bekerstrijd uitkwamen was de enige top tien partij die tussen Jim Pronk en Marnix Lukasse. Eerstgenoemde boekte een fraaie zege. De jeugd doet het bij De Cirkel toch goed. Want ook jongeling Tim Evendijk is in de top tien (tiende) terug te vinden.

KWART FINALE BEKER Alfred Gaasbeek had duidelijk niet zijn avond. In beide partijen tegen Harold Boom deed hij enkele minder goede zetten. Boom wist relatief eenvoudig de halve finale te bereiken.

Frank van Wijngaarden wist de koploper van de interne competitie, Henry van den Brink in twee spannende partijen te verslaan. In de eerste partij wist Van Wijngaarden met een trucje de winst te pakken. In de tweede ontmoeting probeerde Van den Brink het tij te keren. Na een boeiende en spannende partij moest de koploper uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de jongeling.

Albert Bootsman en Dominic van Dijk waren beide fel gebrand om een plaats in de halve finale te bemachtigen. De eerste partij werd een prooi voor Van Dijk maar Bootsman trok de stand weer gelijk door de tweede partij te winnen. De twee volgende snelschaakpartijen werden een prooi voor Dominic van Dijk. ,,Ik hoop in de finale te mogen aantreden tegen Tom Pronk. Maar dat kan zomaar ook een halve finale worden. Even afwachten", was het commentaar van Dominic van Dijk.

De spannendste kwartfinale was die tussen Tom Pronk van Peter van de Wijngaart. De eerste partij wist Pronk te winnen, maar Van de Wijngaart trok de stand gelijk door de tweede partij op zijn naam te schrijven. In de twee barrage partijen met slechts vijf minuten bedenktijd was de eindstand weer 1-1. De derde snelschaakpartij moest de beslissing brengen. Na loting kreeg Pronk wit met vijf minuten bedenktijd en Van de Wijngaart zwart met zes minuten bedenktijd. In een bloedstollend secondespel wist Tom Pronk de volle buit te pakken. En ging door naar de halve finale.

INTERNE COMPETITIE In de interne competitie deed Jim Pronk goede zaken door Marnix Lukasse te verslaan. In het middenspel had Pronk licht materiële achterstand, maar hij wist de kansen in het eindspel te keren en uiteindelijk zag Lukasse er geen brood meer in en gaf op. Jim Pronk stijgt door deze winst van de vijfde naar de vierde plaats.

De ontmoeting tussen Tim Evendijk en Anton Spronk kende een bizarre opening, die zelden op het schaakbord is terug te vinden. In de complexe en gelijk opgaande partij, die veel bedenktijd van beide spelers vroeg, was het Spronk, die mede onder tijdsdruk in het eindspel een iets minder goede zet deed en daardoor moest opgeven.

De met zwart spelende Hans van de Weteringh deed in de middenmoot goede zaken door Tom Smit aan zijn zegekar te binden. In een boeiende en spannende partij wist zwart het in het middenspel veroverde pionnetje te verzilveren.

Koploper bij de maandagmiddag groep Louis van der Vos staat bekend om zijn degelijke spel. Zijn opponent Dick Wenning had de hele dag zitten te bedenken hoe hij zijn tegenstander te grazen kon nemen. De oplossing was openen met g4, de zwarte loper werd klemgezet en Van der Vos werd opgezadeld met een dubbelpion. De druk op de zwarte koningsvleugel werd steeds dreigender en Louis van der Vos kon niet anders dan de strijd staken.

Met een gesloten Siciliaanse opening probeerde Pim Eimers de geroutineerde Sebo Nienhuis te verschalken. Nienhuis viel aan met de loper op c5 waardoor torenverlies voor Eimers niet meer te voorkomen was. Na geforceerde ruil van de overgebleven stukken bleef Sebo Nienhuis een toren voor en de jongeling moet de strijd staken.

Dat Thijs Postma (foto 1 rechts) een schaker is die nooit opgeeft bleek in zijn partij tegen Floris Ros. In het eindspel had Postma alleen nog zijn koning, terwijl Ros nog zijn dame, een toren, een paard en een loper had. De meeste schakers hadden opgegeven, maar Postma hoopte op een pat. Jammer voor Thijs Postma maar zover liet Floris Ros het niet komen.

Jongeling Nestor Shirokov is aan sterk seizoen bezig. Naast het winnen van diverse jeugdtoernooien, staat hij ook zijn mannetje in de interne senioren competitie. Dinsdagavond wist hij alweer zijn achtste overwinning te behalen. Dit keer was de ervaren Leo Lukasse het slachtoffer.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Fedde Kingma – Ben Verduyn 1-0, Jan Hartsuiker – Egbert Aalbers 1-0, Eip Janssen – Jasper de Rijk 0-1, Robert Degenhart – Gijsbert Nagel 1-0, Stijn Kappert - Frans van de Veer 1-0 en Kees van der Dussen – Jelle Bottema 0-1. In remise eindigden: Ben Zee – Kees van Dijk en Ruben de Vries – Johan de Lange.

TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 868,00

2. Harold Boom 854,00

3. Frank van Wijngaarden 830,17

4. Jim Pronk 798,67

5. Jan Willem Kinkel 783,00

6. Albert Bootsman 756,50

7. Tom Pronk 730,00

8. Alfred Gaasbeek 720,83

9. Dominic van Dijk 660,00

10. Tim Evendijk 652,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 27 januari werd de vierde ronde bij de 50-plussers gespeeld. Louis van der Vos is door een mooie overwinning opnieuw koploper. Kees van de Voort en Ben Verduyn gingen hard onderuit en moeten in ieder geval voorlopig even afhaken in de spannende titelstrijd. Meer op de website.

UITSLAGEN: Klaas van der Wal – Herman van Scherrenburg 0-1, Kees van der Dussen – Joop de Feijter 1-0, Tom Smit – Kees van de Voort 1-0, Kees van Heerikhuize – Fred Post 1-0, Jelle Bottema – Peter Jonker 0-1, Louis van der Vos – Ben Verduyn 1-0, Alex de Roovere – Eip Janssen 0-1, Fons de Kort – Els Creutzberg 1-0 en Hans Jorna – Gert Sleeuwenhoek 0-1. In remise eindigde: Remy Mouthaan – Anneke Liefkens.

TOP VIJF:

1. Louis van der Vos 106,00

2. Tom Smit 96,00

3. Herman van Scherrenburg 88,00

4. Ben Verduyn 75,67

5. Peter Jonker 74,67

JEUGD Op woensdagmiddag 22 januari wisten de vier Cirkelaars Megi Shirokova, Kelvin Ma, Friso Smelt en Leo Ma namens de Callunaschool het felbegeerde basisschool kampioenschap gemeente Ede te winnen. Door deze winst heeft dit team zich geplaatst voor de halve finale op zaterdag 21 maart van het OSBO kampioenschap. Meer met foto's op de website De Cirkel.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie