Woonunits bosslapers bij Sociaal Pension Kazerneterrein Ede
Woonunits bosslapers bij Sociaal Pension Kazerneterrein Ede Ferdie Olde Bijvank

Opvang ‘Bosslapers’ B&W Ede hebben omwonenden bewust buitenspel gezet

30 januari 2020 om 11:30 Politiek Deel je nieuws

Bewoners in de omgeving van de nieuw gecreëerde opvang van een tiental Edese daklozen in 5 woonunits bij het Sociaal Pension hebben ernstige bezwaren tegen de gevolgde procedure van het college van B&W Ede. Bij de omwonenden leeft sterk de idee dat het college een zeer snel besluit heeft genomen en bewust geen inspraak heeft gewild i.v.m. mogelijke weerstand van de omwonenden.

Arend Maat (woont grenzend aan het sociaal pension) en Jeroen de Haas (nabije buurtbewoner en bezorgde ouder van jonge kinderen): “We zijn op geen enkele manier betrokken bij de besluitvorming over de opvang van deze groep daklozen, waarmee de gemeente Ede al vele jaren te maken heeft. Op 3 december jl. hebben we een brief van B&W in de bus gekregen met in het kort de mededeling dat bij wijze van pilot voor de Kerst verblijfseenheden voor circa 10 daklozen op het terrein van het Sociaal Pension geplaatst zullen worden. En verder: deze eenheden blijven staan voor een periode van maximaal 2 jaar maar dan voor opvang voor de cliënten van het sociaal pension tijdens de renovatie van hun verblijf”.

Jeroen: “Het is ongehoord dat we bij zo’n belangrijke gebeurtenis niet betrokken zijn. Temeer omdat deze groep,  het gaat om een groep daklozen die naar ons is meegedeeld helemaal geen hulp wil, inbraken pleegt, spuiten achterlaat en diefstallen pleegt, geplaatst wordt in een volledig nieuwe woonwijk met jonge kinderen.”


Arend: ”Natuurlijk snappen we dat er een oplossing moet komen voor deze groep daklozen en dat B&W dat graag wil. Kennelijk waren er andere oplossingen, maar zijn die afgeketst, maar waarom dan? In deze tijd van participatie, is hier sprake van een op zijn minst vreemde gang van zaken”. 

De omgevingsvergunning die nodig was voor de plaatsing van de units is ook niet besproken met de omwonenden. Sterker nog: op 16 december is de omgevingsvergunning aangevraagd door de Gemeente, op 17 december is de vergunning verleend door Omgevingsdienst De Vallei, die werkt in opdracht van o.a. de Gemeente Ede, en op 16 december is al begonnen met de werkzaamheden voor plaatsing van de units. Merkwaardig vinden de omwonenden, die bezwaarschriften hebben ingediend.      


Jeroen: ”Kort gezegd, we voelen ons als direct betrokken inwoners van Ede absoluut niet serieus genomen door het college van B&W. B&W had een probleem en verzaakt bewust ook onze kant van de zaak te betrekken in de besluitvorming.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie