Recreatiepark Hoge Bijssel wordt gezien als een goed initiatief in het kader van vitale vakantieparken.
Recreatiepark Hoge Bijssel wordt gezien als een goed initiatief in het kader van vitale vakantieparken. Wijnand Kooijmans

'Permanente bewoning van vakantieparken niet nationaal legaliseren'

30 januari 2020 om 14:19 Wonen

EDE Voorzitter van het programma Vitale Vakantieparken Veluwe, burgemeester Henk Lambooij van Putten, spreekt zich uit tegen het landelijk toestaan van permanente bewoning op vakantieparken. ,, We zien dan ook graag dat de nationale overheid aansluit bij het lokale maatwerk en niet met een landelijke regeling permanente bewoning op vakantieparken toe gaat staan." VVD-Kamerlid Koerhuis en D66-Kamerlid Van Eijs betoogden begin januari om permanente bewoning toe te laten als oplossing voor het woningtekort in Nederland.

Het Programma Vitale Vakantieparken is een samenwerkingsverband van elf Veluwse gemeenten (Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten), de provincie Gelderland, het recreatief bedrijfsleven en veel andere partners. Gezamenlijk werken zij sinds 2013 aan verschillende vraagstukken die spelen op en rond de bijna vijfhonderd vakantieparken op de Veluwe. Het samenwerkingsverband vraagt nu aan de minister en de Tweede Kamer om niet met generieke maatregelen te komen, maar om aan te sluiten op waar gemeenten al hard aan werken. ,,Namelijk per park zorgvuldig afwegen wat goede en duurzame oplossingen zijn." Het revitaliseren van vakantieparken is een complex huisvestingsvraagstuk op zich, uitte wethouder Jeroen de Jong van Harderwijk al eerder, naar aanleiding van een inventarisatie in 2018.

De gevolgen van het tekort aan voldoende woningen toont zich al in grote aantallen op de parkenBEWONERS In 2018 heeft het programma onderzoek verricht naar bewoning op de vakantieparken; hieruit blijkt dat er tussen de zes- en negenduizend personen op vakantieparken wonen en daarmee zo'n vijfduizend objecten op de Veluwe niet-recreatief gebruiken. Dat is bijna 20 procent van het aantal recreatieobjecten. Het gaat hier om verschillende groepen: van arbeidsmigranten tot senioren en van mensen in een kwetsbare positie tot spoedzoekers ('gescheiden mannen'). Soms wonen zij in goede recreatiebungalows, niet zelden ook in bouwvallige chalets of caravans. ,,De gevolgen van het tekort aan voldoende en betaalbare woningen in Nederland komen de gemeenten dus al in grote aantallen tegen op de parken. Soms wonen mensen op parken, omdat zij in het regulier aanbod niet terecht kunnen, maar er zijn ook mensen die er bewust een relatief goedkope vrijstaande woonplek vinden in een mooie omgeving."

'MAATWERK NODIG' De ervaringen leren volgens het samenwerkingsverband dat het om maatwerk gaat, zowel voor de mensen die op parken wonen als voor de parken zelf. ,,Worden bij controleacties personen aangetroffen die illegaal op een park verblijven, dan wordt waar mogelijk een passende oplossing gezocht. Voor parken zonder realistisch toekomstperspectief in de recreatiesector wordt in overleg met de betrokkenen (eigenaar, ondernemer, bewoners) gezocht naar toekomstbestendige oplossingen. Dat kan het transformeren naar natuur, een zorgpark en soms ook een woonpark zijn. Naast deze definitieve bestemmingswijziging wordt ook volop gezocht naar mogelijkheden in tijdelijke woonvormen, bijvoorbeeld pauzewoningen om mensen met een urgente woonbehoefte te kunnen huisvesten. Dit is dan tijdelijk voor de personen (doorstroom naar het reguliere woningaanbod) en ook tijdelijk voor het park (na enige tijd weer recreatief gebruik)."

Definitieve transformatie naar wonen is sterk afhankelijk van de specifieke situatie (de omvang en ligging). De meeste vakantieparken liggen geïsoleerd en ver van de bebouwde kom. Daarnaast - zeker op Veluwe - liggen ze vaak in of grenzend aan kwetsbare natuurgebieden waar het realiseren van een nieuwe woonwijk in de meeste gevallen niet wenselijk of haalbaar is. Lambooij: ,,We zien dan ook graag dat de nationale overheid aansluit bij het lokale maatwerk en niet met een landelijke regeling permanente bewoning op vakantieparken toe gaat staan. Juist met een gezamenlijke aanpak en afstemming kunnen de overheden lokaal, regionaal, provinciaal en landelijk elkaar versterken."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie