Afbeelding
Mecanoo/Movares

Ook gemeente Ede staat voor 'enorme uitdagingen'

31 januari 2020 om 06:49 Overig

EDE Middelgrote steden staan volgens G40 voor ,,enorme uitdagingen en ingewikkelde vraagstukken. Ze moeten hun positie bepalen naast de grote steden met hun aanzuigende werking. Er zijn investeringen nodig om hun aantrekkelijkheid als woon- en leefstad te vergroten en gebiedsontwikkeling aan te jagen."

Het G40-stedennetwerk is het netwerk van 40 (middel)grote steden in Nederland ,,die elkaar vinden in de stedelijke vraagstukken waar de leden van het netwerk voor staan." Ede is één van die steden. Het stedennetwerk heeft als doel het behartigen van de gezamenlijke belangen van de middelgrote steden richting kabinet, Eerste en Tweede Kamer en ministeries.

Woensdag 15 april staat het congres 'De stad van morgen' in Assen op de agenda van G40. De investeringen vragen om strategische keuzes en samenwerking met andere belanghebbende partijen. Assen is niet toevallig gekozen als congresplek. Er werd behoorlijk geïnvesteerd in de afgelopen jaren, met onder meer een markant stationsgebouw, een doorgaande vaarroute met veel nieuwe bruggen en sluizen en een nieuwe afslag Assen-Zuid. ,,Deze projecten hebben niet alleen de bereikbaarheid van de stad verbeterd, maar ook de gebiedsontwikkeling gestimuleerd."

Er zijn overeenkomsten met de situatie in Ede. Er is weliswaar in Ede geen doorgaande vaarroute, maar er wordt ook gewerkt aan een nieuw station, een betere bereikbaarheid en gebiedsontwikkeling.

Er zijn themasessies, onder andere over de slimme stad en de gezonde stad en met een verdichtingsspel kunnen ontwikkelaars, ontwerpers en overheden zelf aan de slag om te onderzoeken hoe in hun stad binnenstedelijk meer woningen kunnen worden gerealiseerd. Dagvoorzitter is Twan Huys.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie