Afbeelding
Fleur Bubbert

Vragen over uitstoot fijnstof biomassacentrale Geerweg

31 januari 2020 om 18:58 Natuur en milieu

EDE Rond biomassa is nog veel onduidelijk en voor het draagvlak is het van belang dat er meer duidelijkheid komt over de Edese situatie. Dat vinden de raadsleden Bram van der Beek (ChristenUnie), Sjoerd Bakker (VVD), Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) en Peter van Leusden (GroenLinks) en daarom hebben ze schriftelijke vragen aan het college gesteld.

Gerard van Wijk

,,Waar komt de brandstof vandaan, wat is de uitstoot en wat zijn de operationele verliezen?", wordt aan het college gevraagd. Recent zijn gegevens van metingen van de ketels van de biomassacentrale aan de Geerweg van Omgevingsdienst De Vallei naar buiten gekomen, gepubliceerd op EdeDorp.nl, een online platform voor kritische bewoners. Naast de Geerweg staan in Ede biomassacentrales aan de Knuttelweg en Dwarsweg.

De raadsleden willen onder meer weten welke normen er zijn voor de uitstoot van biomassacentrales in Ede, hoe het college het gehalte fijnstof in de uitstoot van de centrale aan de Geerweg beoordeelt en wat het college kan doen bij een overschrijding van de normen. Ook willen ze weten of er certificering is en metingen naar de herkomst van de gebruikte biomassa.

EdeDorp.nl meldt dat het goede nieuws van de metingen aan de Geerweg is dat de emissie van SO2 (zwaveldioxiden) en NOx (stikstofoxiden) onder de wettelijke norm blijft. ,,Dat betekent niet dat je het kunt vergelijken met frisse Alpenlucht, maar het blijft in ieder geval binnen het wettelijk kader." Het slechte nieuws is ,,dat uit deze metingen blijkt dat deze centrale driemaal zoveel fijnstof uitstoot dan is toegestaan."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie