Bezielde rituelen - een lezing door Jos Somsen

31 januari 2020 om 22:43 Maatschappelijk Deel je nieuws

Bezielde rituelen in deze tijd Jos Somsen

Donderdagavond 13 februari 2020, 20.00 uur

Een kind dat niet kan gaan slapen als beide ouders niet even een knuffel zijn komen geven. De maaltijd gezamenlijk en bewust beginnen, bijvoorbeeld met een moment van stilte, een spreuk of een gebed, gevolgd door “Smakelijk eten!” Het bijzondere moment van het ja-woord bij een huwelijk, ten overstaan van vrienden, familie en een hele gemeenschap. Het aansteken van de kaars dat het begin van een viering markeert. De namen van de 298 slachtoffers van de MH17 die worden uitgesproken tijdens een herdenkingsceremonie. Het zijn voorbeelden van alledaagse en bijzondere rituelen en symbolen, die voor de betrokkenen vaak een grote betekenis hebben.

Wat zijn rituelen eigenlijk, en welke rol spelen ze in onze levens? Kunnen we zonder? En waarin ligt de kracht van rituelen in deze tijd: Wat kunnen we (nog) met vaststaande rituelen die de tand des tijds getrotseerd hebben en wat is de betekenis van nieuwe rituelen die we ontwikkelen of die spontaan ontstaan? Hoe kunnen rituelen ons helpen om bijzondere  momenten  te  markeren  in ons persoonlijke leven, in onze gemeenschap of in het grotere geheel van de maatschappij? Kunnen we rituelen zelf ontwerpen en wat is dan belangrijk? Wat maakt een ritueel een ‘goed’ ritueel, en kan het ook ‘mis’ gaan?

Aan de hand van beelden, eigen ervaringen en theoretische reflecties neemt Jos Somsen ons mee in het rijkgeschakeerde landschap van rituelen. We zullen niet alleen luisteren en kijken, want de kracht van rituelen zit ‘m juist in doen en ervaren. Ze nodigt ons daarom ook uit praktisch aan de slag te gaan, zodat we ons bewustzijn en onze creativiteit in het ontwerpen en toepassen van symboliek en ritueel verder kunnen ontwikkelen. In kleine groepen zullen we oefenen en manieren ontdekken waarop we de rijkdom van rituelen nog meer de ruimte kunnen geven in ons eigen leven.

Jos Somsen is psycholoog en zangeres,  coach, ritueelbegeleider en beleidsadviseur.

Over De Ontmoeting Bennekom

‘De Ontmoeting’ in Bennekom is een plaats voor bezinning en bezieling. In het gebouw ontmoeten mensen elkaar bij cursussen, lezingen en vieringen. Het is de thuisbasis van de veelkleurige  gemeenschap van Vrijzinnigen Bennekom en een brede kring van belangstellenden, die in alle openheid op zoek zijn naar wijsheid in religies, kunst en natuur. www.deontmoetingbennekom.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie