Damiël Ermen met een cross-over
Damiël Ermen met een cross-over Jeroen van den Beemt

Nipte winst BCE'78 maakt komende topper spannend

2 februari 2020 om 18:42 Overig

EDE BCE '78, de Edese basketbalclub heeft zaterdag tegen D.B.V. Arriba (Enschede) een nipte 69-70 behaald.

Dat maakte de topper komende zaterdag tegen koploper Scylla nog mooier dan verwacht. BCE '78 telt in de tweede divisie vier punten achterstand en is dus verplicht Scylla te kloppen. In de eerste wedstrijden waren de Groningers nog nipt met 75-72 te sterk.

,,Tegen Arriba schoot BCE'78 zowel letterlijk als figuurlijk sterk uit de startblokken. Yannick van der Zalm en topscorer Damiël Ermen (18 punten) konden elkaar goed vinden en waren een gevaar in de bucket en vanaf de driepuntslijn', keek woordvoerder Jeroen van den Beemt namens BCE '78 terug.

Ook Thijs Dueck had zijn vizier op scherp met zijn schoten van afstand. Waar het verschil al snel leek te worden gemaakt, kwam Arriba sterk terug. Dankzij spelers als Arno Verstegen (13 punten), die een bekende is bij de spelers van Ede, kon het team uit Enschede de achterstand snel verkleinen. Nadat Ermen nog een goed getimed block maakte, was de tussenstand na de eerste tien minuten 14-19.

ROUTINE Routinier Michel van den Hoven mocht in de eerste minuut van het tweede kwart gelijk aanleggen vanaf de vrijeworplijn, nadat hij foutief werd afgestopt door Arriba. De vrije ballen waren raak: 16-21.

Spelverdeler Jordi Dueck maakte in dit tweede kwart het verschil voor BCE, met zijn gretigheid voor de bal en zijn schoten. In de verdediging werden de rangen gesloten en waren Ivo Hageman en Ronald Koning wederom cruciaal voor de rebounds. Arriba stribbelde echter behoorlijk tegen en het tweede kwart werd afgesloten op 39-40.

Na de rust werd de intensiteit van de wedstrijd fiks opgeschroefd. Waar het team uit Ede met spelers als Tyrone Herben en Bram Koning overtuigend speelde in de bucket, werd Arriba secuurder op afstand.

De thuisclub na in het derde kwart een kleine 57-55 voorsprong.

,,En weer was, net als in eerdere wedstrijden het vierde kwart met tien minuten zuivere speeltijd beslissend."

VERSCHIL Centerspeler Bram Koning maakte hierin het verschil met zijn efficiënte spel in de bucket. Hij maakte zeven punten in dit kwart en was ook verdedigend met zijn blocks belangrijk voor zijn team.

BCE liep uit naar 59-60 maar zag daarna de thuisclub doorstomen naar 69-62. Maar het team uit Enschede zag de foutenlast oplopen.

BCE profiteerde en kwam met nog 28 seconden zuivere speeltijd op 69-70. ,,Het was Tyrone Herben die daarvoor zorgde", liet woordvoerder Jeroen van den Beemt snel na afloop weten.

Die voorsprong gaf BCE dankzij kundig verdedigen niet meer uit handen.

,,Zaterdag belooft het een geweldig spektakel te gaan worden tegen koploper Scylla. Supporters zijn sporthal De Peppel welkom. Er wordt om 16.15 uur gestart", eindigt een opgeluchte Van den Beemt.