Beluister violiste Liza Ferschtman op donderdag 6 februari samen met Enrico Pace met vioolsonates van Beethoven.
Beluister violiste Liza Ferschtman op donderdag 6 februari samen met Enrico Pace met vioolsonates van Beethoven. Marco Borggreve

'Muziekstuk met subtiele humor'

4 februari 2020 om 06:23 Muziek

EDE Beleef Beethoven in de Edesche Concertzaal. Stervioliste Liza Ferschtman, meesterpianist Enrico Pace en het Alma Quartet spelen op donderdag 6 februari verschillende van zijn meesterwerken. Het Alma Quartet brengt op vrijdag 14 februari Beethovens 'Strijkkwartet nr. 12', op. 127 tot leven.

Overal waar Liza Ferschtman verschijnt, brengt ze het publiek in vervoering. ,,Ferschtman begon te spelen, zacht en bezwerend, met een toon die je dwingt mee te gaan", schreef een recensent. Dat geldt zeker voor de vioolsonates van Ludwig van Beethoven.

PAREL Samen met meesterpianist Enrico Pace speelt Liza onder meer Beethovens 'Vioolsonate nr. 4', op. 23. Dat is een geheime parel tussen Beethovens tien vioolsonates. Het stuk klinkt zelden op de concertpodia. Wat de muziek bijzonder maakt, is de subtiele humor waarmee Beethoven je ongetwijfeld een glimlach ontlokt.

Violiste Liza Ferschtman en pianist Enrico Pace; alleen al van deze combinatie gaat het hart sneller kloppen. Voor Ferschtman was het een lang gekoesterde wens om met meesterpianist Enrico Pace op te treden. ,,Als meisje bewonderde ik de Italiaanse pianist Enrico Pace. Door hem naar Delft te halen, is er een muzikale vriendschap ontstaan en spelen we nu samen concerten.”

ORKEST Het strijkkwartet is een orkest in het klein. Daar weten de leden van het Alma Quartet alles van. Als musici in het Koninklijk Concertgebouworkest kennen ze alle kneepjes van het ensemblespel en dat hoor je terug in de hechte eenheid van het Alma Quartet. Op vrijdag 14 februari combineert het kwartet twee klassiekers van Haydn en Beethoven met Sjostakovitsj' aangrijpende 'Derde Strijkkwartet' uit 1946. Een stuk dat zich, aldus Sjostakovitsj', laat beluisteren als een oorlogsverhaal.

BEETHOVEN Was Beethoven gek of geniaal? Dat vroegen zijn tijdgenoten zich af toen ze Beethovens laatste strijkkwartetten beluisterden. Volledig doof had Beethoven zich steeds meer teruggetrokken in zijn eigen muzikale wereld, waar hij minutieus schaafde aan zijn 'Strijkkwartet nr. 12', op. 127. De eerste akkoorden grijpen je als luisteraar direct. De rest van het stuk laat Beethoven je niet meer los en neemt hij je mee op een tocht door schilderachtige landschappen en langs adembenemende vergezichten.

CONCERTTIP Stap op zaterdag 8 februari binnen in de muzikale wereld van de beroemde schilder Pablo Picasso. Wereldpianist Roman Rabinovich neemt je direct mee naar Spanje met muziek van barokcomponist Domenico Zipoli. Je ziet Picasso's schilderij 'De oude gitarist' zo voor je, terwijl je geniet van het stuk 'Goyescas' van Granados. Met de 'Gnossiennes' van Satie, Debussy's schilderachtige 'Estampes' en stukken uit Stravinski's ballet 'Petrushka' beleef je een muzikale wereld die Pablo Picasso zeker kende.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,- euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie