De biomassacentrale nabij de Kenniscampus Ede aan de Geerweg, tussen Zandlaan en Reehorsterweg.
De biomassacentrale nabij de Kenniscampus Ede aan de Geerweg, tussen Zandlaan en Reehorsterweg. Fleur Bubbert

'Emissie Edese biomassacentrales voldoet'

4 februari 2020 om 14:43 Natuur en milieu

EDE Uit de emissierapportages blijkt volgens wethouder Hester Veltman dat de biomassacentrales aan de Geerweg en de Dwarsweg voldoen aan de wettelijke normen. Van de centrale aan de Knuttelweg zijn nog geen gegevens bij de Omgevingsdienst de Vallei (OddV) bekend, daar staan metingen gepland in de tweede week van februari.

Jan de Boer

Door een deel van de bevolking is Ede erop gewezen, dat er af en toe donkere wolken uit de schoorstenen komen van de installaties. ,,Die opmerkingen nemen wij natuurlijk serieus. Alle metingen die volgens de wettelijke voorschriften zijn gedaan, geven aan dat de uitstoot zich bevindt binnen de wettelijke normen. Wat dat betreft zit het goed zoals het Warmtebedrijf Ede opereert," stelt wethouder Lex Hoefsloot.

DWANGSOM De emissierapportages laten zien dat er in het jaar 2017 sprake is geweest van overschrijdingen van de emissienormen, zowel bij de Geerweg als bij de Dwarsweg. Bij de centrale aan de Dwarsweg heeft dit geleid tot een handhavingstraject waarbij het college van burgemeester en wethouders het bedrijf - net zoals dat bij andere bedrijven gebeurt die regels overtreden - een dwangsom heeft opgelegd. De handhaving heeft geleid tot aanpassingen in de centrales (plaatsing van een nieuw doekfilter en installatie van een ureuminjectie) waarmee de uitstoot weer binnen de wettelijke normen is gekomen In 2017, 2018 en 2019 zijn er vervolgmetingen gedaan.

Door de reacties uit de omgeving praat Ede volgens Hoefsloot met het Warmtebedrijf of er wat gedaan kan worden aan de donkere wolken die zo nu en dan uit alle drie de bio-energie installaties in Ede komen. ,,Dat gesprek loopt. Het hele volksgezondheidsaspect staat los van het duurzaamheidsverhaal. Een deel van de Edese bevolking maakt zich zorgen. Het is in ieders belang om te zorgen dat er uiteindelijk draagvlak blijft onder de Edese bevolking voor het warmtenet."

COMMUNICATIE Waar het gesprek toe zal leiden is ook voor wethouder Hoefsloot nu nog ongewis. ,,We hopen dat er verbeteringen gaan optreden. Het Warmtebedrijf moet helderder en transparanter gaan communiceren. Aan de omwonenden moet worden uitgelegd wat er is gebeurd als er zwarte wolken uit de schoorsteen komen. Dat kan door het op de website te zetten of een briefje door de brievenbus te doen. Dat kan veel onrust wegnemen en kan bijdragen aan een draagvlak bij de omgeving."

Ook vindt Hoefsloot dat er gekeken moet worden wat er technisch kan worden gedaan aan de uitstoot door de biomassacentrales. ,,Het voldoet alle normen. De oudste centrale aan de Dwarsweg is al zes jaar oud. De jongste is één jaar oud en is waarschijnlijk technisch beter. Er moet gekeken worden wat er bedrijfsmatig mogelijk is om de uitstoot verbeteren bij de iets oudere centrale."

Er zijn overigens geen plannen om een vierde bio-energiecentrale in Ede te realiseren. Wel heeft het Warmtebedrijf plannen voor uitbreiding van de centrale aan de Dwarsweg.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie