Afbeelding
Ben Verduyn

Johan de Lange nog ongeslagen bij schaakvereniging De Cirkel

5 februari 2020 om 10:18 Overig

EDE De twintigste ronde bij schaakvereniging De Cirkel, gespeeld op 4 februari bracht enkele verrassende uitslagen.

De top tien spelers Jim Pronk, Dominic van Dijk en Tom Pronk wonnen hun partij en deden daardoor goede zaken. Verrassende winst was er voor Fedde Kingma, Gijsbert Nagel, Kees van der Dussen en Penka Shirokova.

Maar er waren meer opvallende zaken te noteren in de interne competitie van de inmiddels zevenenveertig leden tellende schaakcompetitie.

Zo behoefde Lunteraan Johan de Lange (foto 1 links) tot op heden nog geen enkele tegenstander met winst te feliciteren. Wel speelde De Lange negen van zijn tien partijen remise. De titel 'remisekoning' wordt hem toegedicht, maar zijn spel is veel avontuurlijker.

BEKERLOTING Er werd geloot om de indeling halve finale beker, gespeeld op 24 maart, waarna de finale op 7 april zal plaatsvinden.

Robert Degenhart haalde de volgende paringen uit de koker: Dominic van Dijk – Frank van Wijngaarden en Harold Boom – Tom Pronk. Van Dijk fluisterde eerder graag tegen Tom Pronk in de finale aan te mogen treden. Zaak voor de jonge Van Wijngaarden en routinier Boom daar een stokje voor te steken.

INTERNE COMPETITIE De topontmoeting tussen Frank van Wijngaarden en Henry van den Brink eindigde in een puntendeling. Beide spelers gingen voor de volle winst maar wilden ook weer niet onnodige risico's nemen. Met de puntendeling hadden beide schakers vrede.

De op de tweede plaats staande Harold Boom moest het onderspit delven tegen Tom Pronk. Door dit verlies is Boom gezakt naar de vierde plaats. Vader Pronk steeg door deze winst naar plaats vijf en hielp indirect zoon Jim aan een plaats in de top drie.

De partij tussen de met wit spelende Jim Pronk en Albert Bootsman kende een Siciliaanse opening. Nadat wit kort en zwart lang rokeerde ontstond er boeiend middenspel. Jim Pronk kreeg het initiatief en kon doordringen in de damevleugel van zijn tegenstander. De winst en een plaats in de top drie was voor de jonge Pronk binnen.

De met wit spelende Dominic van Dijk versloeg na een mooie schaakpartij directe concurrent Alfred Gaasbeek. Door dit resultaat wisselden beide schakers van plaats op de ranglijst.

Marnix Lukasse wist jongeling Tim Evendijk aan zijn zegekar te binden. Door deze winst vinden we Lukasse weer terug in de top tien en moet Evendijk een stapje terugdoen.

Routinier Ben Zee had de grootste moeite met opkomend talent Stijn Kappert. Na een Catalaanse opening kwam Zee wat beter te staan, Kappert kwam met een opportunistische tegenstoot en Ben Zee vergaloppeerde zich in de afwikkeling, waardoor het initiatief bij Stijn Kappert kwam te liggen. In het eindspel had Zee een toren, terwijl Kappert een paard en loper had. Materieel gezien dus minimaal een puntendeling voor de jonge Stijn Kappert, maar routinier Ben Zee liet zien hoe sterk een toren in een eindspel kan zijn. Hij wikkelde af naar winst.

Johan de Lange was aan het begin van de twintigste ronde nog de enige ongeslagen tegenstander. Aan tegenstander Jan Hartsuiker de eer hierin verandering te brengen. Na een mooie en spannende partij zat er voor Hartsuiker niet meer in dan de puntendeling.

MAT IN EEN Ben Verduyn was er alles aan gelegen om de zwakke reeks een halt toe te roepen. In zijn partij tegen Kees van der Dussen pakte hij het initiatief, won in het middenspel een loper, waarna hij de partij dacht uit te spelen naar winst. Helaas voor Verduyn zag hij een mat in één over het hoofd en kon Van der Dussen de winst optekenen.

,,Als je zo'n simpele mat in één aanval over het hoofd ziet, verdien je niet om te winnen. Heel zuur maar het is niet anders", sipte Verduyn.

De ervaren Hans de Groot speelde met wit een puike partij tegen Pim Eimers. Jongeling Eimers haalde alles uit de kast, maar moest uiteindelijk met lege handen huiswaarts keren.

De ontmoeting tussen Hans van de Weteringh en Fedde Kingma kende een aangenomen Dame gambiet. De met wit spelende Van de Weteringh ruilde in het middenspel verkeerd af, waardoor Kingma een kwaliteit kon winnen. In het eindspel had Fedde Kingma nog vier pionnen tegen een kale koning van wit en was de buit binnen.

Leo Lukasse wist na een mooie en spannende partij Robert Degenhart aan de zegekar te binden. De met wit spelende Lukasse maakte geen fouten en wikkelde behoedzaam af naar een verdiende winst.

De met wit spelende Penka Shirokova en Floris Ros speelden een leerzame en gelijk opgaande partij. In het eindspel vond wit net de betere zetten en stuurde Ros met lege handen weg.

Voor Gijsbert Nagel werd het een onvergetelijke avond. Na een spannende partij, waarin ook Frans Elbertsen winstkansen heeft gehad, wist Nagel zijn tweede seizoenoverwinning binnen te halen. Voor Gijsbert Nagel een bevestiging dat hij in zijn schaakontwikkeling op de goede weg is.

OVERIGE UITSLAGEN: Anton Spronk – Louis van der Vos 1-0, Peter van de Wijngaart – Ruben de Vries 0-1 en Thijs Postma – Eip Janssen 0-1.

In remise eindigden: Kees van Dijk – Dick Wenning, Jasper de Rijk – Sebo Nienhuis, Jelle Bottema – Tom Smit en Frans van de Veer – Femke van Kampen.

TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 907,00

4. Harold Boom 849,00

2. Frank van Wijngaarden 871,67

3. Jim Pronk 868,00

5. Jan Willem Kinkel 805,17

6. Tom Pronk 804,50

7. Albert Bootsman 756,00

8. Dominic van Dijk 739,00

9. Alfred Gaasbeek 721,83

10. Marnix Lukasse 685,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK:

Op maandagmiddag 3 februari werd er door de maandagmiddaggroep niet geschaakt. De stand is uiteraard niet veranderd.

TOP VIJF:

1. Louis van der Vos 106,00

2. Tom Smit 96,00

3. Herman van Scherrenburg 88,00

4. Ben Verduyn 75,67

5. Peter Jonker 74,67

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie