Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Ede heeft bestrijdingsmiddel tegen eikenprocessierups

8 februari 2020 om 15:43 Overig

EDE De gemeente Ede wil het bestrijdingsmiddel Xentari komend jaar selectief gaan gebruiken bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Binnenkort wordt volgens wethouder Lex Hoefsloot een plan van aanpak voor het komende seizoen bekendgemaakt. Er komen ook alternatieve bestrijdingsmiddelen, zoals nestkastjes voor vogels die de rupsen opeten.

Gerard van Wijk

Vorig jaar heeft de gemeente zeker vier ton uitgegeven voor bestrijding van de eikenprocessierups. Verwacht wordt dat het dit jaar nog meer gaat kosten. ,,We hebben het nog niet onder controle, maar we zetten alle mogelijke middelen in", aldus de wethouder. Hij betwijfelt of de overlast dit jaar minder wordt dan vorig jaar.

Xentari is een niet onomstreden bestrijdingsmiddel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het in eerste instantie aanbevolen, maar ecologen vinden dat met het gebruik van Xentari ,,met een kanon op een mug wordt geschoten."  Er wordt op gewezen dat het weliswaar een veelgebruikt bestrijdingsmiddel is, ook bij gebrek aan milieuvriendelijker middelen, maar dat Xentari alle rupssoorten uitroeit. ,,Het vernietigt alle leven, van rups tot lieveheersbeestjes", aldus de Vlinderstichting. ,,Het doodt alle kleine leefvormen die binnen zeven dagen op de besproeide boom gaan knagen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie