Afbeelding
Google Streetview

Raad ziet veel beren in bushokjes naast de weg

8 februari 2020 om 19:00 Politiek

EDE  Slechts één partij toonde zich in het oordeelvormende deel van de vergadering van de gemeenteraad trots op wethouder Lex Hoefsloot. Bij bespreking van de overname door de gemeente alsmede het vergroenen van de bushokjes in Ede toonde de PvdA zich verheugd over de snelle aanpak van de wethouder die een vorig jaar door de SGP ingediende motie over deze materie, naar het voorbeeld van de stad Utrecht, heeft gerealiseerd. Het moest snel worden geregeld, aldus de wethouder. Het koopcontract is inmiddels getekend. Voor ons dus mosterd na de maaltijd, concludeert het CDA. In de erop volgende discussie bleek dat de raad in overwegende mate nogal wat beren op de weg ziet oftewel beren in de bushokjes naast de weg.

Gerard van Wijk

Veel zaken zijn in de afgelopen decennia geprivatiseerd. De markt zou het effectiever en goedkoper, was de achterliggende gedachte. Dat is in nogal wat sectoren niet tot ieders tevredenheid verlopen. Opvallend dus dat de gemeente iets weer terughaalt bij de markt. Het college wil de abri´s continueren als voorziening voor de inwoners. Voor de overname wordt 288.000 euro neergeteld. Het gaat om ruim 100 bushokjes, ook wel abri´s genoemd. Zij waren tot 1 januari dit jaar in eigendom van een marktpartij, die de abri-reclamevitrines en 53 vrijstaande reclamevitrines mocht exploiteren. De marktpartij betaalde een bedrag aan de gemeente en was ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

INVESTERING Volgens de wethouder is de markt van buitenreclame erg veranderd en hebben verschillende marktpartijen maar weinig investeringsruimte om abri´s in beheer te hebben. Maar de VVD meent te weten dat er wel degelijk interesse voor is bij marktpartijen. De gemeente heeft echter een marktverkenning laten uitvoeren en hieruit komt het advies om zelf als gemeente abri´s aan te schaffen en vervolgens voor de exploitatie van de abri-reclamevitrine en onderhoud een marktpartij te zoeken. ,,Meerdere gemeenten hebben deze stap al gezet", laat de wethouder weten.

Hij ziet de overname van de bushokjes voor de gemeente als financieel gunstig. Daar komt nog bij dat bij een tiental abri´s groene daken kunnen worden aangebracht. Zoals door de raad eerder gewenst. De overige 90 abri´s zijn daarvoor technisch niet geschikt. Het tiental duurzaamheidsabri´s bevindt zich in het centrum. Vergroening binnen het centrum van Ede vindt het college een belangrijk thema. Daar kan wellicht een beetje meesmuilend over worden gedaan, maar alle beetjes helpen. 

GROEN DAK De raad zet nogal wat vraagtekens bij de gang van zaken en vraagt aanvullende informatie. Burgerbelangen vindt dat groene bushokjes weinig bijdragen aan de biodiversiteit, hoewel het wel het gesprek erover kan hebben aangewakkerd. De gemeente gaat wel een bedrijfsrisico overnemen, aldus Burgerbelangen. De ChristenUnie vindt dat de overname sympathiek oogt, maar de vraag is of dat ook daadwerkelijk zo is. Het zijn tenslotte geen nieuwe bushokjes, die de gemeente overneemt. Voorlopig krijgt slechts een beperkt deel een groen dak en zonnepanelen, waar in aanleg ook over werd gesproken, zijn geheel uit het zicht verdwenen. Het CDA zou toch graag zien dat meer abri's worden voorzien van een groen dak.

D66 is het nog niet geheel duidelijk hoe het kostenplaatje er uit ziet en de vraag is of er over pakweg 10 jaar nog wordt geadverteerd op bushokjes. ,,We gaan betalen voor bushokjes die al zijn afgeschreven." GemeenteBelangen vindt de prijs van de abri´s daarentegen gunstig en zou graag zien dat de reclamemogelijkheden worden benut voor het aanprijzen van lokale evenementen. De VVD vraagt zich af of het beheer van abri´s een taak is van de gemeente of het bedrijfsleven. GroenLinks zegt het van belang te vinden dat het vervoer voor de reizigers in stand blijft en daar horen voorzieningen bij.

Wethouder Lex Hoefsloot tenslotte vindt minder dan een tiental abri´s met een groen dak, op een totaal van ruim 100 abri´s, ook niet optimaal. Biodiversiteit is van belang, we moeten het vooral zien als een communicatiemiddel, verbinding maken met de inwoners. Hij ziet ook afnemende reclame-inkomsten voor de gemeente, dat staat onder druk.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie