Afbeelding
Y. Das

Zorgen over verkeerssituatie bij Bellestein

11 februari 2020 om 17:10 Verkeer en vervoer

EDE Bellestein is al veertig jaar, met name voor de wijk Veldhuizen, een gewaardeerd gezondheidscentrum en een goed lopend winkelcentrum met een omvang van 3850 vierkante meter. Alleen de verkeerssituatie baart zorgen. Volgende week praat de gemeenteraad in een oordeelvormend gedeelte over een ontwerpbestemmingsplan waarbij voorzien is in een nieuw gezondheidscentrum. Met een zogeheten keerlus wordt voorkomen dat vrachtwagens 200 meter achteruitrijdend het winkelcentrum moeten verlaten. Maar over de ontsluiting van Bellestein zijn gemeente en een werkgroep Bellestein (vereniging van eigenaren, ondernemers en bewoners) het niet eens.

Gerard van Wijk

Een deel van de bestaande gebouwen ten noorden van het winkelcentrum wordt gesloopt. Zo ontstaat een doorgang van het nieuwe gezondheidscentrum naar het winkelcentrum. In het nieuwe gebouw komen onder meer de apotheek, fysiotherapie en het consultatiebureau. De huisartsen, podotherapeut en manueel therapeut krijgen praktijkruimte op de eerste verdieping. ,,Er is veel draagvlak voor een nieuw gezondheidscentrum, de 45 zienswijzen ofwel reacties gaan voornamelijk over het verkeer."

KEERLUS Het bezwaar van de werkgroep is dat straks alle verkeer, inclusief het laden en lossen, tussen het gezondheidscentrum en het winkelcentrum door gaat. De gemeente erkent dat de verkeersafwikkeling aandacht nodig heeft. Er is een onderzoeksbureau aan het werk gezet en dat is met een oplossing gekomen waarbij de keerlus ,,als beste voldoet aan de doelstelling."

FIETSPAD Met andere woorden: geen doorkruising met het twee-richtingen fietspad langs de Kastelenlaan. De werkgroep heeft ook het advies ingeroepen van een onderzoeksbureau en dat komt tot de conclusie dat een op- en afrit vanaf de Kastelenlaan, mits goede aandacht voor fietsers met een stelsel van fietsstraten, wenselijk is. ,,Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een logistieke parallelbaan aan de Kastelenlaan, ontstaat de kans om het noordelijke entreegebied vrij te houden van verkeer."

BEVOORRADING De bevoorrading van de westzijde kan in deze optiek geschieden van een in- en uitrit aan de Kastelenlaan en de bevoorrading van de oostzijde van een in- en uitrit aan de Slotlaan. Zo ontstaat volgens het bureau ook voor de toekomst een vertrouwd en veilig wijkcentrum ofwel de 'huiskamer van Veldhuizen'.

VEEL GEPRAAT Wethouder Peter de Pater geeft aan dat het geheel een lange voorgeschiedenis heeft. Twaalf jaar geleden al gaven de gebruikers van het gezondheidscentrum aan dat de locatie te klein werd en niet meer voldeed aan huidige eisen. Ook over de verkeersafwikkeling op Bellestein bestonden de nodige wensen. ,,Er is veel over gepraat en we hadden aanvankelijk een goed gevoel dat we tot overeenstemming zouden komen over de verkeersafwikkeling. We waren dichtbij een consensus. De bevoorrading was niet ideaal, maar is 40 jaar goed gegaan, de keerlus is een verbetering van formaat."

De wethouder noemt de fiets een belangrijke factor in het duurzaamheidsgevoel en hij vraagt zich af of een fietspad kruisen op een veilige manier veilig kan en aanvaardbaar is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie