Een gedeelte van sportpark De Kastanjehof in Otterlo.
Een gedeelte van sportpark De Kastanjehof in Otterlo. Theo Beumer/EdeStad
Column

'Langslepend natuurdrama in Otterlo'

13 februari 2020 om 06:47 Opinie

OTTERLO De uitvoering van natuurmaatregelen bij het sportpark Kastanjebos in Otterlo wordt zo langzamerhand een langslepend drama. Wat zeg ik? Dat is het al.

Jos van der Panne

Hoe zat het ook alweer? In 2015 maakte burgemeester Cees van der Knaap namens de gemeente Ede een afspraak met de Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME). In ruil voor natuurcompenserende maatregelen zou de SME haar bezwaren tegen de bouw van het sportpark, in een kwetsbaar gebied in en naast Nationaal Park De Hoge Veluwe, intrekken.

Opmerkelijk detail: in de gesloten overeenkomst staat uitdrukkelijk dat het verboden is de gronden te gebruiken - dus het sportpark in gebruik te nemen - als niet is voorzien in de afgesproken maatregelen.
Wat gebeurde er vervolgens:

De Stichting Milieuwerkgroepen Ede trok in 2015 haar bezwaar in.
Het sportpark werd in 2016 geopend.
In februari 2020 is vastgesteld dat de gemeente nog steeds niet voldaan heeft aan de afgesproken maatregelen.

Hoezo?

Het geluid overschrijdt de geldende normen. Wellicht moet de geluidswal rond het sportpark zelfs opnieuw worden aangelegd.
Ook het gebruikte licht overschrijdt de normen.
De parkeerplaats is niet volgens de afspraken ingericht.
De bekalkingsproef die uitgevoerd zou worden, is nooit opgestart.
De ruigtestrook voor dassen moet opnieuw ingeplant worden, etcetera.

SLACHTOFFER Moet het sportpark nu dicht? Formeel kan de SME dit afdwingen. De vraag is echter of je de Otterlose voetballers het slachtoffer moet laten worden van falend gemeentelijk beleid. Mijn oudste zoon zou dat zeker betreuren, want hij speelt op deze zaterdag thuis met het tweede van Otterlo en ik wil, als dit stukje af is, ook even gaan kijken.

Waarschijnlijk krijgt de gemeente dan ook wel een nieuwe kans om alsnog aan de afspraken te voldoen. Dat gaat natuurlijk niet voor niks en dat betekent dat de kosten van het sportpark nu richting de vijf miljoen euro gaan. KASSA!

VERANTWOORDELIJK Je kunt je afvragen wie er politiek verantwoordelijk is voor dit akkefietje. Nou ja, wie niet eigenlijk? In het huidige Edese college is de laatste twee jaar wethouder Peter de Pater van Gemeentebelangen verantwoordelijk. Hij nam het over van de wethouders Leon Meijer van de ChristenUnie en Johan Weijland van D66 uit het vorige college. Deze wethouders kregen het tijdens een feestelijk moment in een raadsvergadering in december 2017 in hun maag gesplitst van wethouder Willemien Vreugdenhil van het CDA. Aanleiding van dat feestelijk moment was overigens de afronding van het project Kastanjebos in Otterlo. Tsja.

REKENKAMER Als de gemeenteraad iemand verantwoordelijk wil houden, is er dus genoeg keus. Sterker, als ze bereid zijn wat verder terug te kijken, dan komen ook de VVD, de PvdA en de gemeenteraad zelf in beeld. Misschien kan deze taak daarom beter door de lokale rekenkamer en/of een columnist van ededorp.nl uitgevoerd worden.

Bij de opening van het sportpark in 2016, door wethouder Vreugdenhil, werd gememoreerd dat de meeste sportparken langs een snelweg of bij een bedrijventerrein aangelegd worden, maar dat Kastanjebos prachtig naast nationaal park De Hoge Veluwe ligt. Prachtig ja, maar ook een drama met een hoog prijskaartje.

Jos van der Panne, recreatie- en zorgondernemer en hobbyboer in Otterlo, is columnist van ededorp.nl, een online platform voor kritische bewoners die graag hun mening delen. Ede Stad publiceert geregeld columns van ededorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Stuur een mail naar ede.stad@bdu.nl.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie