Afbeelding
Bureau Spotlight

Heeft de gemeente Ede gebouwen met loden leidingen?

13 februari 2020 om 14:15 Politiek

EDE Heeft de gemeente Ede gebouwen in eigendom waar loden leidingen nog in gebruik zijn? En heeft het college zicht op het gebruik van loden waterleidingen in de overige (school-)gebouwen die niet in eigendom van de gemeente zijn? Op deze vragen wil het raadslid Cora van Wijngaarden (CDA)
een antwoord van het college.

Loden waterleidingen op scholen zijn de laatste tijd landelijk in het nieuws. ,,De gevolgen van het (langdurig) gebruik van lodenwaterleidingen kan gezondheidsrisico´s met zich meebrengen, met name voor baby´s en jonge kinderen. Jonge kinderen zijn gevoeliger omdat zij veel drinken in verhouding tot hun lichaamsgewicht en omdat de hersens bij jonge kinderen sterk in ontwikkeling zijn", aldus Van Wijngaarden.

Loden leidingen mochten tot 1960 gebruikt worden in de bouw. Volgens het Drinkwaterplatform kunnen kleine hoeveelheden lood drinkwater gezondheidsrisico´s opleveren voor zwangere vrouwen en kinderen tot en met zeven jaar. Daarom adviseert de Gezondheidsraad huiseigenaren om loden waterleidingen te vervangen. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding. ,,Zodra je een dof geluid hoort wanneer je er met bijvoorbeeld
een lepel op slaat weet je dat je met lood te maken hebt."

De gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan onderzoeken in hoeverre er nog loden leidingen aanwezig zijn in gebouwen waarvan de gemeente eigenaar is, zoals scholen, sportzalen en kinderdagverblijven. De controle in Rotterdam en ook Utrecht begint op basisscholen. Wanneer zou blijken dat in Ede nog gemeentelijke gebouwen met loden leidingen zijn dan is de vraag op welke termijn er vervolgens maatregelen worden genomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie