Het Signum Quartet brengt Schuberts meersterwerk 'Der Tod und das Mädchen' op vrijdag 20 maart in de Edesche Concertzaal.
Het Signum Quartet brengt Schuberts meersterwerk 'Der Tod und das Mädchen' op vrijdag 20 maart in de Edesche Concertzaal. Irene Zandel

'Het drama zit tussen de noten'

21 februari 2020 om 06:54 Muziek

EDE Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' is zonder twijfel het bekendste strijkkwartet ooit gecomponeerd. Wat maakt dit stuk zo bijzonder? En waarom willen luisteraars het steeds weer horen? Misschien wel omdat het gaat over de essentie van het bestaan. In 'Der Tod und das Mädchen' cirkelen leven en dood om elkaar heen. Beleef dit meesterwerk op vrijdag 20 maart in de Edesche Concertzaal.

Voor Schuberts meesterwerk is nauwelijks een betere vertolker denkbaar dan het sublieme Signum Quartett. Dit Duitse ensemble is specialist als het om Schubert gaat. ,,Het kwartet speelt transparant en bezield", vindt Gramophone. ,,Een topensemble dat voor hartverwarmende vertolkingen zorgt", schrijft OpusKlassiek.

BAND Het Signum Quartet heeft een bijzondere band met Franz Schubert. Wat zijn muziek zo speciaal maakt? Altviolist Xandi van Dijk vertelt erover: ,,Voor mij heeft het te maken met de directheid van zijn klanktaal. Schubert heeft maar een paar akkoorden nodig om je als speler en luisteraar direct in een bepaalde sfeer te brengen. Het is tijdloze, fragiele en menselijke muziek."

WERELDBEROEMD Een van de stukken waarin dat duidelijk hoorbaar is, is Schuberts strijkkwartet 'Der Tod und das Mädchen'. Dit wereldberoemde stuk dankt zijn bijnaam aan Schuberts gelijknamige lied dat in het langzame deel citeert. Maar eigenlijk klinkt de thematiek van de dood door in het hele strijkkwartet. ,,Schubert heeft het verhaal op verschillende manieren in zijn strijkkwartet verwerkt. Het 'Scherzo' bijvoorbeeld is een soort 'danse macabre'. Ook in het laatste deel, een bijna manische tarantella, zit het drama tussen de noten."

ZUID-AFRIKA Behalve een goede neus voor kwaliteitsmuziek, streeft het Signum Quartet ook naar sterke programma's. ,,De combinatie van stukken moet zin hebben, zodat je het concert als een eenheid ervaart." Soms levert dat spannende uitstapjes op.

In de Edesche Concertzaal verbindt het Signum Quartet Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' aan het 'Eerste Strijkkwartet' van de Zuid-Afrikaanse componiste Ivy Priaulx Rainier (1903-1986). ,,Het lijkt hier en daar een beetje op Bartók, omdat Priaulx Rainier te rade is gegaan bij de volksmuziek van Zuid-Afrika. Het gaat vooral om het ritmische gevoel van de Zuid-Afrikaanse volksmuziek die je in dit strijkkwartet terughoort."

ZANGERIG Tegenover Schubert en Priaulx Rainier plaatst het Signum Quartett Beethovens 'Derde Strijkkwartet', op. 18, nr. 3. ,,Het stuk begint met een van de meest zangerige melodieën die ik van Beethoven ken", vindt Van Dijk. ,,Net als in Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' hoor je in het laatste deel een dans, maar dan wel een vrolijke dans. Dat maakt de cirkel van het programma rond!"

PIANOKWARTET CORNEILLE Net zo veelkleurig als de schilderijen van Corneille is de samenstelling van Pianokwartet Corneille. De musici zijn afkomstig uit Japan, Georgië, Nederland en Griekenland. Violist Noé Inui, altviolist Georgy Kovalev, celliste Ella van Poucke en pianist Vassilis Varvaresos vinden elkaar in hartstochtelijke pianokwartetten van Schumann en Fauré. Schuberts harmonieuze 'Strijktrio' D 571 brengt alles weer in balans. Luister mee op zaterdag 4 april.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie