Archieffoto.
Archieffoto. Jannie Levasier
Reactie column

'Zuinig op bos, niet te rigoureus met bomenkap!'

16 februari 2020 om 15:33 Opinie

EDE Hierbij een reactie op de column van Michael de Vries in Ede Stad van woensdag 12 februari over bomenkap en de daarop volgende reactie van John Smits uit Bennekom.

Ik moet toch Michael de Vries gelijk geven: er wordt de laatste jaren bizar veel bos gekapt binnen de gemeente Ede. Het lijkt wel een race tegen de klok! Wat mij daarbij ook stoort, is het feit dat dit met klaar geweld lijkt te gebeuren, waarschijnlijk geldt ook hier de slogan 'Tijd is geld'. Oftewel: de commercie speelt hierbij ook een belangrijke rol..

'BOMENKILLERS' Tijdens een wandeling afgelopen vrijdag op de Noord-Ginkel heb ik dit ervaren. Er wordt inderdaad enorm veel bos gekapt met heel veel lege plekken tot gevolg. En dus zijn er jarenlang deze lege plekken. 

Steeds meer omliggende  bospaden worden daarbij compleet vernield door het gebruik van zwaar materieel. Waar de 'bomenkillers' precies zijn geweest met hun grote machines herken je meteen aan de omliggende bospaden: de vroegere smalle paden zijn enorm verbreed, er zijn grote kuilen ontstaan met diepe plassen, want het water wordt niet meer zoals eerder op natuurlijke wijze afgevoerd.

GROTE TWIJFELS In zijn reactie geeft John Smits aan dat dit alles volgens hem op verantwoorde wijze gebeurt en dat dit op lange termijn juist een verrijking van de natuur op velerlei gebied zal opleveren. Dat zou kunnen. Hoewel ik weliswaar geen deskundige op dit gebied ben, heb ik hierover grote twijfels. Het is de vraag of dit uiteindelijk wel meer bos zal opleveren, straks wellicht weer andere tijden met weer andere zienswijzen en beleid.

De geschiedenis heeft ons al talrijke malen geleerd dat de weg van de geleidelijkheid vaak het allerbeste blijkt te zijn. Laten we daarom zuinig zijn op onze bossen en niet te rigoureus te werk gaan met bomenkap!

Cor Barten, Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie